14 Liedjes met vreemde bijgeluiden

In moderne opnamestudio’s kunnen ze alles gladtrekken en schoonpoetsen tegenwoordig -- alle tracks verlaten squeaky clean het mengpaneel. Dat was niet altijd zo… in heel veel bekende en minder bekende nummers hoor je - als je goed luistert - de vreemdste bijgeluiden. CSI Veenstra spoorde deze voor je op.

14 Liedjes met vreemde bijgeluiden

Welk liedje met vreemde bijgeluiden mis jij nog in deze lijst?

Geef het onderaan dit bericht door!

1. Police - 'Roxanne'

In de studio stond een piano waarvan Sting dacht dat de klep dicht zat. Dus toen hij - met de band al lopende - nonchalant op de piano wilde gaan zitten en hij ineens z’n kont op de toetsen voelde en hoorde terechtkomen, kon hij een lach niet onderdrukken. Piano en lach hoor je op 0:04.

2. Lynyrd Skynyrd - 'Sweet Home Alabama'

De band stond klaar voor opname, de gitaar zet in, maar dan vindt zanger Ronnie van Zandt het geluid op z’n hoofdtelefoon toch net iets te zacht. Hij zoekt oogcontact met de technicus achter de andere kant van het glas, wijst naar z’n oorschelp en dan naar boven en zegt: "turn it up". En dat hoor je nog steeds, op 0:06

3. Birdy - 'Skinny Love'

Niet te missen deze eigenlijk. Birdy had de piano keurig laten stemmen, maar vergat een drupje olie bij het pedaal: je hoort het kreng al meteen door het begin heen piepen.

4. The Beatles - 'Helter Skelter'

Man man man wat zaten ze er in, ze bleven maar doorrammen met dit nummer. Helemaal drummer Ringo Starr, hij slaat als een malle op z’n drums, gaat helemaal los. Als dan eindelijk de fade-out wordt ingezet is hij blij toe: hij is op. Maar hoho, gaat het volume nou weer omhoog? Ja verrek, iedereen speelt door. Maar Ringo kan niet meer. Heeft alles al gegeven. De vellen hangen aan z’n hand. En dus schreeuwt hij uit: "I Got Blisters On My Fingers!" En dat hoor je nog steeds, helemaal aan het einde.

5. Michael Jackson - 'Beat It'

Vier jaar voor het verschijnen van Thriller had hardrockband Van Halen hun debuutalbum uitgebracht, met daarop het instrumentale nummer 'Eruption', gespeeld door Eddie van Halen. Quincy Jones was zo onder de indruk van die track dat hij Eddie opbelde om de Michael Jackson-track 'Beat It' met een gitaarsolo te ondersteunen. Toen Eddie Van Halen de studio binnenkwam, klopte hij op de deur. Gek genoeg was dit geluid precies waar Jones en Jackson naar zochten en voegden het toe aan het nummer, vlak voordat de solo begint: op 3:06.

6. The Clash - 'Should I Stay Or Should I Go'

Als Mick Jones SPLIT roept? Dat is oprecht een “joh, rot op!”. Mick was aan het opnemen in de studio toen bandleden Joe Ely en Joe Strummer waren stiekem naar binnen gesneaked en sprongen ineens omhoog om Mick te laten schrikken en dat lukte: zijn oprechte SPLIT! is er nooit uitgehaald. Het zit op 2:01. 

7. The Contours - 'Do You Love Me'

In de Motown-studio werden zoveel hits gemaakt, dat het voor de technici echt lopende band werk was. ZItten, opnemen, afgalmen, volgende act graag. Aan het einde van een lange werkdag moest de technicus van de dag nog één bandje, The Contours. Klaar voor jongens? Prima, opname loopt. The Contours doen hun ding, maar de arme technicus is zo afgedraaid dat hij in slaap valt. Na een paar minuten schrikt hij wakker en denkt dat de band al lang aan het einde van het nummer zit en het dus tijd is voor de fade-out. Slaapdronken haalt hij langzaam de schuif naar beneden maar ziet dan dat de band nog lang niet klaar is en met een klap gooit hij de schuif weer omhoog. En die halve fade-out zit er nog altijd in. Check maar, op 2:20.

8. Green Day - 'Good Riddance' (albumversie)

Billie Joe probeert tot twee keer toe de gitaar in te zetten, fluistert dan een korte "fuck" en dan lukt het. De singleversie van het nummer begint meteen goed, de fuck hoor je alleen op het album.

9. U2 - 'Unforgettable Fire'

Helemaal aan het begin zet drummer Larry Mullen Jr te vroeg in, zegt duidelijk "oh shit , sorry" en komt er iets later alsnog in. Je hoort het op 10 seconden.

10. David Bowie - 'Jean Genie'

Bowie’s band zet het refrein de eerste keer te vroeg in, waarop Bowie „Get Back On It!” zegt en iedereen weer keurig opnieuw begint -- luister maar, rond de 35 seconden.

11. Pink - 'Raise Your Glass'

Aan het einde van de bridge moest Pink even stil blijven tot de drums er weer inkomen, maar ze zet vol volume te vroeg in, roept „Ah fuck” en gaat lekker door -- op 2 minuut 29.

12. Aerosmith - 'Sweet Emotion'

Dat instrument dat de eerste 23 seconden het ratelslang-geluid maakt? Gaat op 23 seconden kapot.

13. The Kingsmen - 'Louie Louie'

Rond 54 seconden laat de drummer een stokje vallen en roept luidkeels "Fuck!".

14. Christina Aguilera - 'Beautiful'

Elke keer als ze zingt, hoor je heel vaag een drumritme; dat geluid ‘lekte’ uit haar hoofdtelefoon. De producer heeft het niet weggepoetst omdat de track zo eerlijk mogelijk moest zijn. Je hoort het vooral goed als er weinig andere dingen te horen zijn, zoals aan het begin rond 10 seconden.

Welk liedje met vreemde bijgeluiden mis jij nog in deze lijst?

Reacties (28)
11 nov 2015 15:57 Nina
Rolling Stones - Gimme Shelter.
Wanneer rond 3.02 de stem van Merry Clayton breekt bij de 3e 'Rape, murder', hoor je Mick Jagger bemoedigend 'Whooo' roepen.
9 nov 2015 16:05 Rene
Frank Zappa - Sleep Dirt. Als afsluiter: "Damn .. Getting tired? No, my fingers got stuck"
4 nov 2015 19:30 jan zonder de pet
Pink floyd - welcome to the machine.
Op het einde van het lied hoor je het vooruitspoelen van de plaat. lol
7 mrt 2014 11:58 Michiel
In het liedje van Eric Clapton, Alberta van de Unplugged cd zit zijn capo van zijn gitaar verkeerd. De gitaar begint en zegt vervolgen Hang on, hang on. Daarna begint het liedje echt.

Groeten Michiel
7 mrt 2014 11:50 Rob Coenen
Tijdens de opnames van het nummer 'Love RollerCoaster' van de Ohio Players zou een vrouw vermoord zijn, die de dag ervoor een photoshoot had voor de cover van de CD. Echter werd ze verminkt en kwam schreeuwend de studio in de volgende dag, waarna de manager haar vermoord heeft.

http://youtu.be/tulpRfhe1XU

Later na is gebleken dat dit een 'Urban Legend' verhaal was. (Broodje aap verhaal)
6 mrt 2014 12:35 Herbert
OneRepublic - Counting Stars

Een 'squeak' die je meerdere malen hoort in het liedje... irritante hoge piep die er niet in hoort, dacht ik.
Maar het blijkt een oude gitaarsnaar is....

Zie:
https://twitter.com/OneRepublic/statuses/389438821772693504
5 mrt 2014 20:18 Kitty Bergmans Plaizier
Luister eens hoe de snaar van Eddie Van Halen's gitaar breekt en tegen de vinger van Eddie slaat. *PLOINK* "AU" http://youtu.be/A0EZLONtK6A
5 mrt 2014 15:02 Maikel
Eminem heeft het gewoon verwerkt in de eerste 25 sec :
https://www.youtube.com/watch?v=RQ9_TKayu9s
5 mrt 2014 11:54 Vincent
Frank Dane ontdekte pas (op een ander radiostation) een productiefout in Imagine Dragons - It's Time:

http://www.538.nl/538-is-now/872/frank-ontdekt-productiefout
4 mrt 2014 18:34 Alberto Del Rio
Nirvana - Polly (verspreking)
Talrijke liedjes van Pink Floyd.
Queens Of The Stone Age - I Was A Teenage Hand Model (achteraan)
4 mrt 2014 14:00 Jorrit
Ik dacht altijd dat Pink ah Fuck song omdat haar glas leeg was en je niet kan proosten met een leeg glas!!
4 mrt 2014 13:46 Jorrit
Ik dacht altijd dat Pink ah Fuck song omdat haar glas leeg was en je niet kan proosten met een leeg glas!!
4 mrt 2014 11:57 Judith
Het intro van All is Dull van De Staat ging volgens mij niet helemaal oké. Ze hebben het eerste nummer van de LP dan ook My Bad genoemd...
4 mrt 2014 11:51 Thom Roos
De albumversie van Everything About You van Ugly Kid Joe bevat tijdens het intro een gillend wijf :)
4 mrt 2014 11:11 Jeroen
Bij de zangopnames van Starla van Smashing Pumpkins reed er net een politieauto langs toen de solo in werd gezet. Het geeft nu een beetje het idee van een episch einde!

Luister bij 4:56.

http://www.youtube.com/watch?v=Bo3PBrDowBk
4 mrt 2014 11:10 Jeroen
Bij de zangopnames van Starla van Smashing Pumpkins reed er net een politieauto langs toen de solo in werd gezet. Het geeft nu een beetje het idee van een episch einde!

Luister bij 4:56.

http://www.youtube.com/watch?v=Bo3PBrDowBk
3 mrt 2014 22:45 label
Pink Floyd, wish you were here. Aan het begin hoor je iemand hoesten en gapen.
3 mrt 2014 18:15 Lars
https://www.youtube.com/watch?v=oofSnsGkops&feature=kp

In You're Beautiful zet James Blunt net even te vroeg in. De tweede keer doet hij het wel goed.
3 mrt 2014 16:58 Nanno
Geluidstechnicus: "rolling on 6, you can make it on your own"
Van Morrison had een andere titel voor hetzelfde liedje: "Sorry, who drove the red sports car"
Geluidstechnicus: "Oh, who drove the red sportscar on 6.."
http://youtu.be/OaLHaNtCY1M
3 mrt 2014 16:24 fritz
Doe Maar - De Kater. Tijdens de opnames riept gitarist Jan Hendriks (die het nummer ook zingt) heel droog 'solo' op het moment dat de solo moet beginnen. De band vond dit zo melig dat ze het erin hebben laten zitten, op 2:02. Ook zijn uitleg van de solo (nadoen met z'n stem) hebben ze in de uiteindelijke versie laten zitten.
http://youtu.be/51Uet4j0Guk
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.