De legendarische Club van 27

Op 5 april 1994 pleegt Kurt Cobain zelfmoord. Hiermee is hij in één klap legendarisch en in één klap ook - hoe ironisch - min of meer onsterfelijk. Daarbij wordt hij lid van de beruchte 'Club 27', want Kurt is niet de enige muzikant die op 27-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige verruilt. Hieronder een lijstje van artiesten die op hun 27e overlijden.

1. Amy Winehouse

Snel na haar doorbraak blijkt dat Amy Winehouse wel van een drankje houdt: ze staat vaak dronken op het podium. In het begin lachen we er om, maar al snel blijkt dat het ernstige vormen begint aan te nemen. En als Amy begint te daten met Blake Fielder-Civil, met wie ze begin 2006 trouwt, gaat het snel bergafwaarts. Hij introduceert drugs in haar leven, tot grote bezorgdheid van vrienden en ook familie. Optredens gaan vaak niet door en singles als 'Rehab' zijn gewoon letterlijk gebeurd: "They tried to make me go to rehab and I said no..."

Op zaterdagmiddag 23 juli 2011 wordt het levenloze lichaam van Amy Winehouse aangetroffen in haar woning in Londen. Uit onderzoek blijkt jaren later dat ze is overleden aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Amy Winehouse is 27 jaar oud geworden.

'Rehab'

Breaking News: Amy Winehouse dood gevonden

2. Brian Jones

Hij is de oprichter van The Rolling Stones en in de prille beginjaren ook de leider. Totdat manager Andrew Oldham erbij komt en besluit dat Mick Jagger en Keith Richards de gezichten van de band moeten worden. Ook al staan nu bij alle Rolling Stones-songs de namen van Mick en Keith genoteerd als componist, Brian schrijft wel degelijk mee aan veel hits. Daarnaast is Brian ook een multi-instrumentalist; zo speelt hij bijvoorbeeld de sitar op 'Paint It Black'.

Drank en drugs eisen echter hun tol en Brian Jones wordt steeds lastiger. In 1969 wordt hij de band uitgeschopt. En dan, in de nacht van 2 op 3 juli verdrinkt Jones in zijn eigen zwembad, hoe exact is nog altijd onduidelijk. Dronken? Drugs? Een astma-aanval? Hij is in ieder geval 27 jaar oud geworden.

'Paint It Black'

Brian Jones: verdrinkt in zwembad

3. Jimi Hendrix

De beste gitarist aller tijden, vinden velen. Hij begint met gitaarspelen bij grootheden als Ike & Tina Turner, Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett en King Curtis. Als hij op een dag meespeelt met Curtis Knight, wordt hij gespot door z’n latere manager. Deze man neemt hem mee naar Engeland om daar te beginnen aan een eigen carrière. In 1966 wordt de Jimi Hendrix Experience gevormd. En die slaat in als een bom.

Op vrijdag 18 september 1970, nadat Jimi Hendrix een grote dosis slaappillen heeft ingenomen, brengt een ambulance de bewusteloos gevonden Hendrix naar het ziekenhuis. Onderweg overlijdt hij. Jimi Hendrix is dan 27 jaar.

'Foxey Lady'

Jimi Hendrix overleden

3. Jim Morrison

Als zanger van The Doors scoort Jim Morrison de ene wereldhit na de andere met tracks als 'Love Her Madly', 'Hello', 'I Love You', 'People Are Strange' en natuurlijk 'Light My Fire'. Maar toch is hij niet tevreden. Hij voelt zich niet serieus genomen als dichter en verlaat de band na de release van het album L.A. Woman in 1971.

Samen met z’n vriendin vertrekt Jim naar Parijs, waar het tweetal nog meer drank en drugs nuttigt dan ze al deden. In Parijs hoopt Jim z’n poëtische muze weer te vinden. De inspiratie blijft echter uit en Morrison glijdt weg in een depressie. Op 3 juli 1971 wordt hij dood gevonden in zijn badkuip. Het 27-jarige rockicoon is gestorven aan een hartaanval, waarschijnlijk veroorzaakt door overmatig drugsgebruik.

'The End'

De laatste 24 uur van Jim Morrison

4. Janis Joplin

Terwijl haar leeftijdsgenoten luisteren naar folk en jazz, ontdekt Janis Joplin de blues. Ze begint zelf te spelen en ontdekt dat ze talent heeft. Als een vriend haar uitnodigt om in een rockbandje te zingen, trekt Janis Joplin naar San Francisco. De psychedelische rock van Big Brother And The Holding Company slaat aan.

Albert Grossman, één van de meest bekende managers in die tijd, neemt Big Brother onder zijn vleugels en regelt een platencontract bij Columbia Records. Voortaan wordt de band aangekondigd als Janis Joplin With Big Brother And The Holding. De bandleden verdienen goed en geven hun geld graag uit aan drugs. De verslavingen komen de optredens en de onderlinge relaties niet ten goede, de band gaat uit elkaar.

Janis richt meerdere bands op, maar de drugs blijven ondanks afkick-pogingen altijd aanwezig. Een accidentele overdosis wordt haar fataal. Op 4 oktober 1970 overlijdt ze op 27-jarige leeftijd in een motel in Los Angeles.

'Piece Of My Heart'

5. Richey Edwards

The Manics start eind jaren '80 als anarchistische punkband, maar vaart uiteindelijk een totaal andere koers onder leiding van songschrijver en gitarist Richey Edwards. Hij begint als roadie en chauffeur van de band. Muzikaal kan hij niet zo veel (on stage playbackt hij vaak maar wat), maar de teksten die hij met bandlid en vriend Nicky Wire schrijft, slaan aan.

Richey Edwards brengt met The Manics drie albums uit. Het debuutalbum Generation Terrorists verschijnt in 1992. Een jaar later komt Gold Against The Soul uit en in 1994 verschijnt The Holy Bible.

En dan volgt de verdwijning van Richey Edwards. Hij checkt op 1 februari 1995 uit bij een hotel in Londen. Zijn auto wordt twee weken later, op 14 februari, terug gevonden. Van de zanger wordt echter nooit meer iets vernomen. In 2008 verklaren zijn ouders hem “waarschijnlijk dood”, maar nog altijd storten The Manics 25% van hun royalties op de bankrekening van Richey Edwards. In 2009 nemen ze nog het album Journal For Plague Lovers op, met alleen maar teksten van Edwards die nog niet eerder gebruikt waren.

Ten tijde van Richey’s verdwijning was hij, tja, 27 jaar dus.

'Motorcycle Emptiness'

Reacties (6)
22 sep 2016 11:10 christelle
Ik geloofde niet langer in het uitlenen van geld omdat alle banken mijn kroniek afgewezen; Inderdaad was ik tagged door mijn Bank. Maar op een dag een vriend vertelde me een bijzondere geldschieter heer DANIEL HUNCH. Ik probeerde het schot met de geldschieter, een e-mail te sturen naar hem en het werkte. Ik had de juiste persoon een bepaalde geldschieter serieus ik was op zoek naar jaren. Ik kreeg mijn lening die konden we goed momenteel leven. Als u behoefte heeft aan een lening voor persoonlijke redenen. Al acht (8) van mijn collega's vandaag hebben ook ontvangen leningen zonder enige difficulte.j' Publiceer ik dit bericht als een dank u
U kunt hier contact opnemen met danielhunch12@gmail.com
27 aug 2015 17:26 eudocie
Hallo
Ik ben mevrouw Eudocie is op zoek naar lening voor meer dan 3 maanden,
Ik heb vele malen gek gehouden op lening die tussen afzonderlijke sites
willen is een lening die tussen individu in verschillende mensen.
Maar telkens als ik door valse kredietverstrekkers en
op het einde krijg ik om het even wat niet op mijn account. Maar gelukkig ben ik
de heer alfredo echt eenvoudige en vriendelijke die kreeg hulp gespeld
vinden mijn lening van € 250.000 kreeg ik op mijn account 48 uur
Na zonder teveel protocollen.
Dus je die in nood zijn net als ik, kunt u schrijven naar hem en
Leg uw situatie zijn e-mail zou kunnen helpen:
zambranoalfredo12@gmail.com
14 aug 2015 21:42 Jara
Kurt Cobain mist nog in dit overzicht
17 mrt 2015 19:28 Jose
None
4 apr 2014 12:11 Ruud
Enkel ter correctie op het verhaal van Jimi Hendrix. Het betrof geen grote dosis zware pijnstillers, maar pijnstillers met een zwaardere dosis (inhoud) dan hij normaliter gewend was. Hij kreeg ze in de UK en deze waren krachtiger dan diegene hij normaal vanuit de US bij zich had. Een soort van accidentele (over)dosis dus.
2 apr 2014 12:11 Rene
Wat blijft het toch een aangrijpend verhaal over de club van 27. En, wat heb je het weer mooi weten te verwoorden Michiel! De verhalen zijn bijzonder en pakkend maar vooral als jij ze verteld. Dank daarvoor.
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.