10 keer Listen to the radio

Tijd voor een feestje! 3FM bestaat 50 jaar en dat vieren we vanaf maandag 28 september. Van donderdag 1 tot en met zondag 4 oktober zitten we met z'n allen op Pampus-eiland en draaien we de beste muziek van de afgelopen 5 decennia, mede bepaald door jou. Om op te warmen alvast tien liedjes over de radio.

>> Welke muziek neem jij mee naar een onbewoond eiland?
>> Alles over 50 jaar 3FM

1. Donna Summer - 'On The Radio'

De koningin van de disco bracht dit nummer in 1979 uit voor de film Foxes. In Nederland werd het gedraaid bij de wedergeboorte van Radio Veronica in 2002.

2. Chef’Special - 'Airplayin’'

Het liedje waarmee Chef’Special voor het eerst serieus airplay kreeg op 3FM dankzij het Serious Talent stempel is - hoe ironisch - een aanklacht tegen de radio, waar te weinig goede muziek op te horen zou zijn.

3. The Corrs - 'Radio'

Dit nummer was eigenlijk - in elektrische uitvoering - bedoeld voor het The Corrs album Talk On Corners, maar haalde de uiteindelijke tracklisting net niet. Tijdens het MTV Unplugged concert dat de band in 1999 gaf, zongen ze het alsnog en werd het ook een single. De volledig versterkte versie kwam later alsnog op een later album, In Blue.

4. Eric Carmen - 'Make Me Lose Control'

Dit nummer heette in een eerdere versie 'Long Live Rock N Roll' en dat is het nummer ook: een eerbetoon aan de muziek. Er worden ook meerdere classics in genamedropped: "Uptown" van The Crystals, "Stand By Me" van Ben E. King, "Be My Baby" van The Ronettes en "Back In My Arms Again" van The Supremes.

5. Harry Chapin - 'W.O.L.D.'

Het verhaal van de langzaam afgegleden Amerikaanse dj die van station naar station trekt. Hij ziet niet alleen z’n haargrens, maar ook z’n gezin langzaam verdwijnen…

6. Queen - 'Radio Gaga'

Nog een nummer dat kritiek uit op de eenheidsworst van radiostations, maar deze is geschreven in de tijd waarin MTV en clips in opkomst waren. Drummer Roger Taylor schreef dit nummer als eerbetoon aan z’n oude liefde en spreekt de hoop uit dat het medium blijft bestaan.

7. R.E.M. - 'Radio Song'

Van het grote doorbraak-album Out Of Time, waar ook 'Losing My Religion' en 'Shiny Happy People' op staan. Raper KRS-One zou in eerste instantie alleen "Hey hey hey" roepen op het nummer, maar eenmaal in de studio raakte hij zo in de ban van het nummer dat hij spontaan begon mee te rappen. Die opname hebben ze bewaard voor het einde van de track.

8. Shakespear Sisyer - 'Hello (Turn On Your Radio)'

Shakespears Sister (vernoemd naar een nummer van The Smiths) is opgericht door Siobhan Fahey. Zij zat ooit in Bananarama, maar verliet de band omdat ze de steeds plattere en commerciële richting die de dames op gingen, maar niks vond. Met de Amerikaanse Marcella Detroit zocht ze in deze band weer wat meer de randjes op, met vooral 'Stay' als grote hit. Maar deze is ook zooooo mooi!

9. Everclear - 'AM Radio'

Nog meer nostalgie: ver voor de iPods, Internet en Spotify bestonden was er FM radio en ver daarvoor alleen AM Radio. In Amerika was AM door z’n grote reikwijdte lange tijd geliefder dan FM, ook al had FM dan vol stereo geluid. Over die gouwe ouwe tijd zingt Everclear. Wilde je muziek, dan luisterde je naar de AM Radio.

10. Tom Pretty - 'The Last DJ'

Dit liedje gaat over Jim Ladd, een legendarsiche Amerikaanse dj die begon in de vrije jaren ‘60 en tegen alle steeds strakkere en saaiere commerciele radioregels in gewoon bleef draaien wat hij zelf wilde, in plaats van een computer-playlist. Tot op de dag van vandaag doet hij dit, nu op satellietradio.

"Well you can’t turn him into a company man
You can’t turn him into a whore
And the boys upstairs just don’t understand anymore
Well the top brass dont like him talking so much
And he won’t play what they say to play
And he don’t wanna change what don’t need to change"

Reacties (4)
2 okt 2015 20:04 David
The Velvet Underground - Rock & Roll
Go Back To The Zoo - Hey DJ
Electric Light Orchestra - Mr. Radio
Monty Python - I Bet You They Won't Play This Song on the Radio
30 sep 2015 12:09 Rene
gruppo sportivo - mexican radio
ry cooder - Johnny Cash
Frank Zappa - The Radio Is Broken
Roger Waters - Radio Waves
Latin Quarter - radio africa
the selecter - on my radio
28 sep 2015 11:41 David
Air - Radio #1
Queens of the Stone Age - God Is in the Radio
17 mrt 2015 8:14 Reggie
This article aceihved exactly what I wanted it to achieve.
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.