Viva La France: Franse liedjes

Nederland doet niet mee met het EK. Jammerrrrr, maar dan kies ik wel een ander land om aan te moedigen! Viva la France is mijn strijdkreet deze zomer. Elke 3FM-DJ heeft namelijk een land geadopteerd dat hij of zij gaat aanmoedigen en ik ben voor het Franse team. Nou weet ik geen bal weet van voetbal, maar wel van liedjes. Daarom hier een lijstje met nummers in de Franse taal.

Alizee - 'Moi Lolita'

‘Moi Lolita’ was de eerste single van Franse zangeres Alizée Jacotey en scoorde in heel Europa goed! Het lied werd geïnspireerd door Lolita, hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Vladimir Nabokov. Het nummer stond in 2001 maar liefst 17 weken in de Top 40.

 

Les Poppys - 'Non Non Rien a Change'

Les Poppys vernoemden zichzelf naar hun muziekgenre: pop! Ze schreven meerdere tracks, maar één nummer werd echt een hit in Nederland: ‘Non Non Rien a Change’. Het liedje stond weken in de hitlijsten in 1971 en komt ook bijna jaarlijks terug in de Top 2000.

 

Noir Desir – 'Le vent Nous Portera'

Noir Désir is een rockband uit Bordeaux welke vooral bekend is voor hun album uit 2001: Des Visages Des Figures. Op dit album stond ook de hit 'Le vent Nous Portera' featuring gitaarwerk van Manu Chao!

Manau - 'La Tribu De Dana'

Vier Franse rappers die weliswaar in Parijs wonen, maar de liefde voor geboortegrond Bretagne diep in zich hebben zitten. Hun met Keltische symboliek doordrenkte single 'La Tribu De Dana' wordt in 1998 een Europese hit. Het debuutalbum Panique Celtique wordt echter alleen in Frankrijk een groot succes. In Nederland waren onder de kopers van 'La Tribu De Dana' opvallend veel Frans leraren. Die gingen samen met de leerlingen het lied vertalen tijdens de Franse les.

Kate Ryan - 'Désenchantée'

Oorspronkelijk een hit van Mylene Farmer, maar deze uitvoering van de Vlaamse Katrien Verbeek klinkt je waarschijnlijk een stuk bekender in de oren. Het was in 2002 een absolute zomerhit.

Zebda - 'Tomber La Chemise'

Band uit Toulouse die bestaat uit zeven verschillende nationaliteiten. Ze verwerken veel politiek gerelateerde zaken in hun teksten. Hoe lichtvoetig deze zomerhit ook klinkt, de tekst is politiek geladen en gaat over jongeren uit volkse achterstandswijken die ook wel eens willen feesten.

Patrick Bruel - 'Caisser La Voi'

Patrick Bruel scoorde maar één hit in Nederland, maar is een gevierde ster in Frankrijk. Begonnen als acteur, doorgegroeid als zanger. Wanneer Patrick Bruel dit nummer in 1989 voor de eerste keer uitbrengt, scoort 'ie niet meteen zo goed als hij had gehoopt. Met de tweede poging, een live-versie, is het wel raak. 'Casser La Voix' betekent trouwens: je stem kapot schreeuwen.

 

Plastic Bertrand - 'Ca Plane Pour Moi'

Belgische act die met het Franstalige punkrocknummer ‘Ça Plane Pour Moi’ het in 1978 zelfs tot Billboard’s Hot 100 schopt. Plastic Bertrand oftewel Roger Jouret leidt tot dat succes een onopvallend leven als verkoper in een platenzaak. En als drummer van het punkbandje ’Hubble Bubble’. Het nummer is later ook gecovered door Leila K en The Presidents Of The USA. Bertrand zelf werd later kampioen scrabblen.

Maitre Gims - 'J’me Tire'

Maître Gims is een Congolese rapper die lange tijd deel uitmaakt van de Franse hiphopgroep Sexion D’Assaut. Als solo-artiest heeft hij in Frankrijk en Wallonië een nummer 1-hit met 'J’me Tire’, dat na maanden succes daar ook overwaait naar andere landen waaronder Nederland.

In-Grid - 'Tu Es Foutu'

Italiaanse zangeres die in 2002 een zomerhit aflevert met de Franstalige single 'Tu Es Fouto'. De ouders van In-Grid runnen een bioscoop en zijn fan van de actrice Ingrid Bergman, vandaar de naam. Het nummer is een geliefde onbekende, want zat al zeker drie keer in Dokter Pop.

Sash! - 'Encore Un Fois'

Sash! is een Duits dance-trio, bestaande uit Ralf Kappmeier, Thomas Ludke en blikvanger als mede naamgever Sasha Lappessen. Ze scoren hits in meerdere talen waaronder Engels ('Stay'), Spaans ('Ecuador') en.. Frans. Hun debuutsingle om precies te zijn, 'Encore Un Fois'.

Khaled - 'Aicha'

Khaled Hadj Brahim is een internationaal succesvolle raï-zanger uit Algerije. Hij is de eerste muzikant die zich cheb (jongere) noemt om zich af te zetten tegen de cheiks (ouderen). Hij introduceert hiermee een nieuwe vorm van raï-muziek die niet alleen in Noord-Afrika populair is, maar ook ver daarbuiten. Hij heeft een grote internationale hit met 'Aicha' in 1996. Het wordt in 2003 opnieuw een hit in de uitvoering van Outlandish.

Julien Clerc - 'Helene'

Halverwege de jaren '70 kent de Franse muziek een enorme opleving, ook in de Nederlandse hitlijsten. Artiesten als Catherine Ferry, Gérard Lenorman, Michel Fugain en de tot Fransman genaturaliseerde Nederlander Daves coren de ene na de andere hit. Boegbeeld van deze Franse invasie is Julien Clerc. Hij weet dat succes tot in de ‘80’s te prolongeren dankzij deze hit uit 1987.

 

Welk liedje mis jij nog in deze lijst?

Reacties (28)
22 jun 2016 19:25 Rene
nummer van studio france: Brigitte Bardot - Moi je joue
20 jun 2016 0:18 Evelin Mostafa
Welk frans liedje is afsluiting van Studio Frans op NOS 1?
10 jun 2016 12:17 Monique den Ouden
Gewoon lekker een oudje dat veel te horen was tijdens Radio Tour de France. Shake- Tu sais je t'aime. Of een heerlijke rocker van Johnny Halliday...
10 jun 2016 11:33 Joke
Ben L'Oncle Soul - Soulman
Christine and The Queens - Christine
Willy William - Ego
3 jun 2016 11:47 @win
Onze eigen sita ft kyo met Le chemin
3 jun 2016 8:24 Thomas
Sowieso ZAZ in de lijst opnemen inderdaad!
Wat gaf zij een fantastisch optreden in Brussel (zijzelf is wel Frans)... prachtig!
2 jun 2016 21:21 Maarten
Michel Delpech - Pour Un Flirt
30 mrt 2016 15:06 Lenna
That's really thniinkg out of the box. Thanks!
16 sep 2015 19:54 Gerwim
Waar is Stromae?! Is deze lijst serieus zonder Stromae?
14 jul 2015 18:29 Victor
Zaz - Eblouie par la nuit
14 jul 2015 10:41 Martin
Franse popmuziek heeft een geheel eigen klank. De voorgestelde nummers zijn allemaal goede voorbeelden, maar het nummer waar dit allemaal in samen komt is Case Départ van Team BS. Stokbrood komt de boxen uit, heel paturain!!
14 jul 2015 10:38 Jenny
Aliiance Ethnik - Respect
14 jul 2015 10:37 Judith
The Poppys Non non hupeldpup! Kan het niet uitspreken maar fonetisch meezingen uit volle borst! Doet het altijd goed op feestjes!
4 jul 2015 16:05 David
Je Scaramouche - Coral feat. Voyage
4 jul 2015 14:55 Merijn
Je Voyage - Scaramouche
3 jul 2015 7:15 Menno
Scaramouche feat coral - je voyage!
3 jul 2015 7:14 Menno
Scaramouche feat coral - je voyage!
2 jul 2015 15:27 Bart
Scaramouche feat. Coral - Je Voyage
1 jul 2015 21:46 David
Françoise Hardy - Le temps de l'amour
Charles Trenet - La Mer
Christine and the Queens - Christine
30 jun 2015 9:48 Rene
La Caravane Passe - Salade Tomate Oignon
Camille - 1.2.3
Camille - La France
Flight of the Conchords - Foux du Fafa
Brigitte - Battez-vous
Suarez - Qu'est-ce que j'aime ça
Jacqueline Taieb - 7 heures du matin


grace potter & the nocturnals - paris ooh la la
(if i was from Paris i would say "ooh la la")
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.