9 keer Eighties Onverantwoord

Met collega Timur Perlin deel ik een onvervalste en onbedwingbare liefde voor de muziek uit de eighties. Omdat het muzikale spectrum nergens zo breed is en nergens zo ultiem balanceert op het snijvlak tussen eigenlijk slecht maar stiekem ijzersterk. Speciaal daarom heeft invaller Timur deze week een aantal parels uit de eighties pop voor je! Tot volgende week - groetjes Michiel.

Welke (on)verantwoorde eighties kneiters mis jij nog?

Geef het Timur onderaan het bericht door.

1. Robin Beck - 'First Time'

In 1989 scoorde de Amerikaanse zangeres Robin Beck, haar eerste en enige echt grote hit met deze ultieme schuifelsong. Het nummer werd opgenomen voor Coca Cola, die het onder een van hun meest iconische commercials ooit zette – een waar eerbetoon aan de eighties, met getoupeerde kapsels, hoge spijkerbroeken, bretels, hoedjes.

2. Freiheit - 'Play It Cool' 

Nog lekkerder dan een eighties song is een Duitse eighties song. De Duitse popband Münchener Freiheit, die overigens ook ohne umlaut als Freiheit optreden, vertaalde hun liedjes eind jaren ’80 in het Engels om de rest van Europa te veroveren. Dat lukte gedeeltelijk, vooral in Scandinavië en in ons land was men wel gecharmeerd van dit electronische geluid met harmonische samenzang. 'Play It Cool' werd in ons land een top 5 hit.

3. Milli Vanilli - 'Girl I'm Gonna Miss You'

Milli Vanilli scoorde een aantal flinke hits met hun zijdezachte pop, maar nog bekender werd het Duitse duo omdat ze als enige act ooit hun Grammy moesten teruggeven, vier dagen nadat ze ‘m ontvangen hadden. De heren bleken namelijk niet zelf te zingen. Daarover is al veel gezegd en geschreven, dus kunnen we het nu over iets ander hebben? Bijvoorbeeld de wenkbrauwen van Milli Vanilli’s Rob Pilatus, die in deze clip een geheel eigen leven lijken te leiden!

4. Art Of Noise - 'Paranoimia'

Mama, ik droomde vannacht in 3D. Een op hol geslagen synthesizer spuugde de ene na de andere tune uit en er was een MC die me steeds vroeg of ik hem wilde vertrouwen. Ik ben er nog van in de war, maar ik krijg het deuntje niet meer uit mijn hoofd. Am I still dreaming? Nee jongen, dat was 'Paranoimia' van Art of Noise, een avant-gardistische Britse popgroep, die zich liet inspireren door Kraftwerk en de ongekende mogelijkheden van hun sample machine. Grootste hit 'Moments In Love' is een compilatie-kneiter van de bovenste plank, maar deze is eigenlijk veel geiniger.

5. Madonna - 'Open Your Heart'

De Popkoningin van de jaren ’80 is, zonder enige twijfel, Madonna. Zij begreep als geen ander dat je pas echt scoorde met een spraakmakende video. In 'Open Your Heart' zien we haar als striptease danseres, die uit een louche club gered wordt door een schattig jongetje. Leonardo di Caprio, werd gefluisterd, maar nee...Dat schattige jongetje is Felix Howard, die later als songschrijver verantwoordelijk was voor hits als 'Overload' van The Sugababes en nu platenbons is bij een van de grootste platenmaatschappijen van de wereld.

6. Tiffany - 'I Think We're Alone Now'

Tiffany! Wat wil je weten over deze tienersensatie? Eigenlijk is het genoeg om te weten dat ze met deze cover van een jaren zestig liedje een nummer 1 hit scoorde over de hele wereld, toen ze nog maar zestien jaar oud was. Dat ze nu, op haar 43e, nog steeds optreedt, acht albums op de teller heeft staan en ook te zien is in allerlei celebrity shows, doet er niet echt toe, want voor menig jongetje blijft ze toch die roodharige tiener, op een poster, in een slaapkamertje...goed, we dwalen af.

7. Technotronic - 'Pump Up The Jam'

De Belgische groep Technotronic scoorde een wereldwijde nummer 1 hit met 'Pump Up The Jam', hun debuutsingle. Frontvrouw van de groep, het Congolese fotomodel dat zo lekker staat te swingen in de video, zong de vocalen trouwens niet in – dat was een andere rapster. Technotronic wist nooit meer het succes van hun debuut te evenaren, maar mag wel de muziekgeschiedenisboeken in als eerste house/electroband met mainstream succes.

8. Transvision Vamp - 'I Want Your Love'

Deze Britse band boekte eind jaren tachtig kortstondig succes met hun springerige punkpop liedjes. De grootste aantrekkingskracht was ongetwijfeld zangeres Wendy James, de vamp in het verhaal, die zich door de vocalen heen hijgt, zucht en kreunt. Waarvan acte in onderstaande video.

9. Frank Boeijen - 'Kronenburg Park'

Meebruller van de bovenste plank. Geef het maar toe. Omdat we allemaal wel eens de weg kwijt zijn, en wat is er fijner om dat luidkeels te kunnen bezingen?

Welke (on)verantwoorde eighties kneiters mis jij nog?

Reacties (19)
16 okt 2014 10:37 Jos
Celebrate the nun - Ordinary Town.

Scooter toen het nog geen Scooter was!
15 okt 2014 12:26 David
Axel F van Harold Faltermeyer & Neutron Dance van The Pointer Sisters! (toevallig beide uit Beverly Hills Cop) Maar misschien is dat juist verantwoorde 80's muziek? Ik heb geen flauw idee, het zijn in ieder geval leuke nummers :-)
15 okt 2014 7:37 Marcel
'Stop' van Sam Brown. En 'Push it' van Salt 'n Pepa natuurlijk!
15 okt 2014 6:27 Ronald
Alles van Duran Duran! Save a prayer, Come undone, new moon on monday!
Ik zie trouwens Milli Vannilli. Blame it on the rain! Keep on running.
Frank Boeijen: winter in Hamburg of Contact!!
15 okt 2014 0:03 Peter
www.youtube.com/watch?v=pk30a0qsVIk&list=RDpk30a0qsVIk

Heel erg fout maar hard in de wagen...
Zo kan ik nog hele lijsten maken. Modern Talking en dan the best of
14 okt 2014 13:08 Mark
Eightteen Eigthies Zeer Onverantwoord. Veel plezier!!

http://www.youtube.com/watch?v=p8-pP4VboBk&index=2&list=PLL8xp07Xr__fH_tqmYLNZGTcUvLzGgKLi
14 okt 2014 12:30 helma
Europe-The final countdown...
14 okt 2014 12:18 enzo
Mel en Kim!!!!!
14 okt 2014 11:48 sanne
Debbie Gibson - Electric Youth! Of natuurlijk Kim Wilde.
14 okt 2014 11:37 Koning Pulp
Richenel - Dance around the world
14 okt 2014 11:30 Allard van der Knaap
Frankie goes to hollywood: Relax!!
14 okt 2014 11:05 Vinny Jones
deze natuurlijk
https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
14 okt 2014 10:49 Carla
Er was genoeg bagger toen .....
Sabrina - Boys Boys Boys
Germaine Jackson and Pia Zadora - When the rain begins to fall
Yazz & Plastic Population - The Only Way Is Up
14 okt 2014 10:49 martin
Wake me up before you gogo... een fouter nummer kan kk me niet bedenken..
14 okt 2014 10:43 Opus - Life is life
Keihard meebrullen!
14 okt 2014 10:28 sietske
echt heel fout en jaren '80? Jason Donovan al dan niet met Kylie minogue
12 okt 2014 8:55 jeroen van leest
The dutch met this is wellfare. Gerard heeft hem zeker!!!!!
11 okt 2014 23:07 Daan
Eurythmics, sweet dreams kan niet ontbreken denk ik :-)
11 okt 2014 15:37 Karin
Officieel 1979, maar in de eighties nog steeds goed fout: Racey - Lay your love on me
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.