14 redenen waarom het Songfestival toch niet zo erg is

Dit jaar bestaat het Eurovisie Songfestival 60 jaar. De afgelopen jaren zijn er een hoop bonte acts voorbij gekomen, maar het Songfestival is meer dan alleen travestieten, poppen en monsters. Deze artiesten scoorden ook buiten het festival een enorme hit. 

1. Loreen - 'Euphoria' 

De Zweedse Loreen doet in 2012 mee met het Songfestival en wint (terecht) met maar liefst 372 punten! Haar nummer 'Euphoria' scoort in Europa erg goed en staat in Nederland maar liefst 26 weken in de Mega Top 50. 

2. Anouk - 'Birds'

Sinds 2004 is het Nederland niet meer gelukt om in de finale van het Songfestival te komen, dus wil Anouk hier in 2013 verandering in brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de halve finale, terwijl niemand er meer op durft te hopen, wordt Anouk's naam als laatste genoemd. Ze behaalt met 'Birds' uiteindelijk de negende plaats.

3. Edsilia Rombley - 'Hemel en Aarde'

In 1998 haalt Edsilia Rombley voor Nederland de vierde plaats met een nummer van het bekende duo Fluitsma & Van Tijn. 'Hemel en Aarde' gooit ook in de Nederlandse hitlijsten hoge ogen.

4. Dana International - 'Diva'

In hetzelfde jaar gaat de eerste plaats naar een wat extravagantere act. Transseksueel Dana International scoort een grote hit met het nummer 'Diva' en veroorzaakt een grote hype. Inspiratie voor Conchita?

5. Domenico Modugno - 'Nel Blu Dipinto Di Blu'

Vòòòòòlare oh, oh. Met deze kneiter wordt Domenico derde op het Songfestival in 1958. De single wordt wereldwijd meer dan 22 miljoen keer verkocht en wint de allereerste Grammy voor Song Of The Year en Record Of The Year in 1959. 

6. Teach-In - 'Ding-A-Dong'

De Enschedese groep Teach-In weet in 1975 het Eurovisie Songfestival te winnen met een Engelse versie van het nummer 'Dinge-Dong' ('Ding-A-Dong'). De catchy single bereikt in Nederland de nummer 3 in de hitlijsten. Het is het vierde en vooralsnog het laatste Nederlandse liedje dat het Songfestival wint.

7. Katrina & The Waves - 'Love Shine A Light' 

Na in 1985 een gigantisch succes te hebben gehad met het nummer 'Walking On Sunshine', probeert Katrina & The Waves in 1997 opnieuw te scoren door mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. De band haalt voor Engeland de eerste plaats met het nummer 'Love Shine A Light'. 

8. Lenny Kuhr - 'De Troubadour'

In 1969 heeft het Songfestival maar liefst vier winnaars, er is namelijk nog geen regel die gelijkspel tegengaat. Lenny Kuhr komt uit voor Nederland met de klassieker 'De Troubadour', een nummer dat vandaag de dag in veel kroegen nog meegezongen wordt. INHAKEN MAAR!

9. Johnny Logan - 'Hold Me Now'

Johnny Logan wordt ook wel de Songfestival koning genoemd. Hij wint het festival, als enige kandidaat ooit, twee keer: in 1980 en 1987. Ook helpt hij bij het produceren van het winnende nummer 'Why Me' in 1992. Met 'Hold Me Now' uit 1987 haalt hij daarnaast de nummer 3 in de Nederlandse Mega Top 50.

10. Maxine & Franklin Brown - 'De Eerste Keer'

Guilty pleasure gevaar! Maxine en Franklin Brown komen in 1997 niet verder dan de zevende plaats met hun nummer 'De Eerste Keer'. Gelukkig slaat het nummer in Nederland wel aan en staat het twaalf weken in de hitlijsten.

11. Imaani - 'Where Are You'

De editie van 1998 heeft veel te bieden. Zo wordt Imaani tweede met haar nummer 'Where Are You'. Deze vraag kunnen we later ook aan de zangeres stellen, want na het songfestival succes horen we nog weinig van Imaani. Desalniettemin doet 'Where Are You' het erg goed in de Europese hitlijsten.

12. Ruth Jacott - 'Vrede'

Dat het Eurovisie Songfestival ook een boost kan zijn voor je carrière, bewijst Ruth Jacott in 1993 als ze meedoet met het nummer 'Vrede'. Ruth wordt zesde in Ierland, maar brengt hierna nog veel succesvolle albums en hitsingles uit in Nederland.

13. The Common Linnets - 'Calm After The Storm'

Nadat Anouk heeft bewezen dat kwaliteit wel degelijk scoort op het Songfestival besluiten Ilse DeLange en Waylon ook een poging te wagen. Een top besluit! The Common Linnets halen met het nummer 'Calm After The Storm' de tweede plaats. Na een succesvolle finale in Denemarken knalt het nummer in heel Europa de hitlijsten binnen en de aanvragen voor Europese concerten stromen binnen.

14. ABBA - 'Waterloo'

Last but not least, de meest succesvolle groep die het Eurovisie Songfestival ooit heeft voortgebracht: ABBA. De groep wint het Songfestival in 1974 met 'Waterloo' en scoort hiermee een wereldwijde hit. Hierna barst de ABBA gekte los. Vele hits, albums en een musical volgen.  

Welk liedje mis jij nog in deze lijst?

Reacties (2)
18 mei 2015 21:30 Guidje
Mocedades - Eres Tú (was zelfs een top-10 hit in Amerika)
Cliff Richard - Power To All Our Friends én Congratulations
Umberto Tozzi & Raf - Gente di Mare
Alice & Battiato - I Treni di Tozeur

Allemaal hebben ze niet gewonnen, maar hadden ze wel grote Europese hits met hun inzendingen.
18 mei 2015 11:42 Rene
Redenen waarom het Songfestival toch niet zo erg is:
Dizzy Man's Band - The Show
Weird Al Yankovic - Tacky
Deee-Lite - Vote, Baby, Vote
Ray Davies - Next Door Neighbour (wie geeft die twaalf punten?)
The Rolling Stones - Winning Ugly
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.