14 x Pop meets Jazz

10, 11 en 12 juli is het weer tijd voor het North Sea Jazz Festival. Door de jaren heen waren er op het festival naast jazzartiesten ook veel popartiesten als Selah Sue, Joss Stone en Caro Emerald te vinden. Hoog tijd dus voor een lijstje popartiesten die beïnvloed zijn door jazz!

(fotograaf: Hans-Peter van Velthoven) 

1. Angie Stone - 'Wish I Didn't Miss You'

Neo-soul zangeres Angie Stone begint met zingen in het plaatselijke kerkkoor en krijgt zo de fijne kneepjes van gospel onder de knie. Met 'Wish I Didn't Miss You' maakt ze een crossover tussen soul/jazz en dansmuziek.

2. Robbie Williams - 'Mr Bojangles'

Ras entertainer Robbie Williams brengt in 2001 het album Swing When You're Winning uit vol jazz- en swingcovers. Een van de covers is het countrynummer 'Mr. Bojangles' uit 1968 van de Nitty Gritty Dirt Band.

3. Joss Stone - 'You Had Me'

Op zestienjarige leeftijd brengt Joss Stone haar debuutalbum The Soul Sessions uit en breekt hiermee meteen door. In 2004 komt de single 'You Had Me' uit, waarmee ze een Grammy nominatie voor Best Female Pop Vocal Performance binnenhaalt. 

4. Ruben Hein - 'Elephants'

Ruben Hein is dan wel opgeleid als jazzpianist aan het conservatorium in Amsterdam, dit wil niet betekenen dat hij zelf niet zingt. Naar eigen zeggen hangt zijn muziek ergens tussen Bill Withers, Miles Davis en Radiohead in. Veelzijdig dus!

5. Giovanca - 'On My Way'

Swingend, jazzy, vrolijk: dat zijn de liedjes van Giovanca zeker. In 2009 wint ze de 3FM Serious Talent Award en bewijst ze met haar single 'On My Way' zowel pop- als jazzmuziek te kunnen maken.

6. Selah Sue - 'Alone'

De Vlaamse schone Selah Sue ziet soulzangeres Lauryn Hill als haar grote voorbeeld. Inspiratie voor haar nieuwe album haalt ze uit soul, jazz en electro. Dit is ook terug te horen in haar single 'Alone'. 

7. US3 - 'Cantaloop'

Dat jazz en hiphop samengaan bewijzen de mannen van de Britse rapgroep US3 in het nummer 'Cantaloop'. Heerlijk voor op warme zomeravonden!

8. Guru - 'Loungin'

Ook rapper Guru weet jazz en hiphop te combineren. Zijn debuutalbum krijgt de titel Jazzmatazz, Vol. 1. Één van de swingende nummers op dit album is 'Loungin'.

9. Gang Starr - 'Lovesick'

Voordat Guru solo gaat, rapt hij samen met DJ Premier in de hiphop/jazz groep Gang Starr. Met het nummer 'Lovesick' scoren de mannen een bescheiden hitje in Nederland.

10. St. Germain - 'So Flute'

De Franse St. Germain combineert jazz graag met housemuziek en dat zorgt voor een swingende lounge plaat.

11. Caro Emerald - 'Back It Up'

Onze eigen Caro Emerald haalt haar inspiratie uit de jazzmuziek van de jaren 40 en 50. Met 'Back It Up' scoort ze internationaal een grote hit. 

12. Jason Mraz - 'Butterfly'

Singer-songwriter Jason Mraz bezoekt tijdens het schrijven van zijn album We Sing.  We Dance. We Steal Things. een burlesque show en vraagt zich af of zijn muziek in exotische clubs gedraaid wordt. Dit is de inspiratie voor het zomerse 'Butterfly'.

13. Buckshot LeFonque - 'Another Day'

Branford Marsalis richt na ontmoetingen met Sting en Miles Davis de groep Buckshot LeFonque op, vernoemd naar het pseudoniem van jazzsaxofonist Julian Adderley. Met het project wil hij klassieke jazz, rock, pop, hiphop en R&B samen laten komen.

14. Jamie Lidell - 'Another Day'

Jamie Lidell leert al op jonge leeftijd verschillende instrumenten te bespelen. Hij experimenteert graag en gooit dan ook verschillende genres door elkaar. 

Benieuwd naar de artiesten op North Sea Jazz? Michiel maakte een North Sea Jazz Special.

Welk liedje mis jij nog in deze lijst?

Reacties (2)
6 jul 2015 18:48 John
"Two shots of happy, One shot of sad" van U2. Geschreven voor Frank Sinatra.
6 jul 2015 9:16 vincent straten
de beschrijving bij Buckshot Lefonque is niet juist (volgens mij). De band is opgericht door Branford Marsalis. De band naam is ontleend aan het pseudoniem van Cannonbal (Julian) Adderley.
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.