19 mei

Vandaag in: 1978 ... Dire Straits releasen hun debuutsingle ‘Sultans of Swing’

Het is meteen hun grote doorbraakhit. Vandaag in 1978 brengen de Dire Straits hun debuutsingle ‘Sultans Of Swing’ uit.

Mark Knopfler

Twee jaar eerder schrijft frontman Mark Knopfler het liedje op een akoestische gitaar. Hij is er weinig van onder de indruk en laat het liedje een tijdje op de plan liggen. Als Mark een jaar later zijn eerste elektrische gitaar koopt en ‘Sultans Of Swing’ daarop speelt, valt alles op zijn plek. Hij weet meteen dat hij een hit te pakken heeft.

BBC Radio London

In 1977 nemen de mannen van Dire Straits een demo op. Een van de liedjes op die demo is ‘Sultans Of Swing’. Als ze een radio-dj van BBC Radio London het liedje laten horen, om advies en verbeterpunten te vragen, is hij meteen verkocht. Vanaf dat moment komt ‘Sultans Of Swing’ regelmatig voorbij op de Londense radio.

Phonogram Records

Door de airplay duurt het niet lang voordat de Dire Straits opgepikt worden door een platenlabel. Phonogram Records is de eerste die toehapt. Het label stuurt de mannen naar de studio om een nieuwe versie van ‘Sultans Of Swing’ op te gaan nemen.

‘Sultans Of Swing’

Vandaag in 1978 wordt ‘Sultans Of Swing’ uitgebracht als eerste officiële single van de Dire Straits. De verwachtingen van de platenmaatschappij zijn hoog, maar tot hun grote teleurstelling gebeurt er niets. De single wordt niet opgepikt.

Tweemaal is scheepsrecht

Terwijl de single flopt, zijn de Dire Straits druk bezig met hun debuutplaat. Door het weinige succes van ‘Sultans Of Swing’ slaat ook het titelloze debuutalbum niet aan. De platenmaatschappij besluit om de eerste single opnieuw uit te brengen, ook in Amerika. Daar slaat ‘Sultans Of Swing’ in 1979 opeens wel aan. De BBC wilt niet achterblijven en gaat het nummer ook draaien. Het is de start van een lange en succesvolle carrière van de Dire Straits en Mark Knopfler.

Dire Straits - 'Sultans Of Swing'

Ook op deze dag:


1945 - The Who-legende Pete Townshend komt ter wereld

Pete Townshend wordt vandaag in 1945 geboren in Chiswick, Londen. Hij is gitarist, zanger en songwriter van een van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis, The Who.

Muzikale familie

Pete wordt geboren in een muzikale familie. Zijn vader is professioneel saxofonist en zijn moeder is zangeres. Daardoor komt hij op jonge leeftijd al in aanraking met muziek. Als hij elf jaar oud is krijgt hij in 1956 van zijn oma een gitaar als kerstcadeau. Het is het begin van zijn carrière als gitarist.

John Entwistle

In 1961 gaat hij naar het Earling Art College in Londen en vormt zijn eerste bandje samen met een oud-klasgenoot, John Entwistle. Pete speelt banjo en John speelt Hoorn. Het duo wordt gevraagd om in de band van Roger Daltrey te komen spelen, die op dat moment iets succesvoller is. Ze gaan akkoord en vormen samen met drummer Doug Sandom The Detours.

The Who

In 1964 veranderen The Detours hun naam naar The Who. Niet veel later verlaat drummer Doug Sandom de band, waarna Keith Moon zich bij de band voegt. The Who scoort in de jaren ’60 en ’70 grote hits met onder andere ‘My Generation’, ‘Substitute’ en ‘See Me Feel Me’. Ze zijn vooral bekend als een band die niet alleen goede platen maakt, maar ook fantastische live shows geeft.

Nog steeds een band

Twee bandleden zijn inmiddels overleden, maar The Who speelt nog steeds live. In 2013 doen ze nog een wereldtour, waarbij ze ook in de Amsterdamse Ziggodome spelen. Of de band nog bezig is met nieuw werk is niet duidelijk. Pete Townshend zegt dat hij wel creatief met muziek bezig is, maar doet geen uitspraken over nieuw werk van The Who.

Pete Townsend Bio


1992 - Zanger Sam Smith komt ter wereld

Samuel Frederick Smith, of ook wel Sam Smith, wordt op 19 mei 1992 geboren in het Engelse Bishop's Stortford. 

Hard werken

De zanger studeert aan het Youth Music Theatre UK in Londen. Dat er hard aan Sam's carrière gewerkt wordt, blijkt uit een rechtszaak die moeder Kate Cassidy aanspant tegen haar voormalige werkgever. Zij wordt namelijk ontslagen met de opmerking dat ze teveel tijd in de muzikale carrière van haar zoon zou stoppen. 

Sound Of 2014

Al dit harde werk werpt gelukkig zijn vruchten af. Sam Smith breekt in 2012 door met hits 'Latch' (samen met Disclosure) en 'La La La' (samen met Naughty Boy).  In mei 2014 komt het debuutalbum In The Lonely Hour uit. Nog voor dat het album uit is, krijgt Sam in januari de titel Sound Of 2014. 

Prijzen

Van het album wordt de single 'Stay With Me' een grote hit. In 2014 wint Sam vier Grammy's, waaronder Song van het Jaar en Album van het Jaar. 

Sam Smith - 'Stay With Me' Live @ Lowlands 2014


1951 - Punkpionier Joey Ramone wordt geboren

Joey wordt vandaag in 1951 als Jeffrey Ross Hyman in Manhattan, New York, geboren. Samen met de andere Ramones behoort Joey tot de godfathers van de punk.

Forest Hills High School

Op de middelbare school is Joey een buitenbeentje. Hij is wel gelukkig, maar past niet helemaal lekker in de typische Amerikaans high school cultuur. Gelukkig is hij niet de enige, want zijn toekomstige bandmaatjes lopen ook door de gangen van de Forest Hills High School.

Jeff Starship from Sniper

Joey luistert al zijn hele leven na muziek en op zijn 20e durft hij zelf ook muziek te gaan maken. Onder de naam Jeff Starship wordt hij de zanger en frontman van glamrockband Sniper. Veel mensen zijn verbaasd als ze Joey voor het eerst op het podium zien staan. Niemand had van die schuchtere jongen verwacht dat hij dat kon.

The Ramones

Samen met vrienden John Cummings en Douglas Colvin begint Joey in 1974 een nieuwe band: The Ramones. Alle drie besluiten ze de achternaam Ramone aan te nemen. In eerste instantie is Joey de drummer, maar al snel wordt hij de zanger en opvallende frontman. Vanaf de jaren ’70 zijn de mannen de eerste punkpioniers die vrijwel elke punkband sindsdien geïnspireerd hebben.

Het einde van Joey Ramone

In 1996 spelen de Ramones hun allerlaatste show. Ze laten een enorme muzikale erfenis achter. Na het uiteenvallen van zijn band, gaat Joey met verschillende muzikale projecten verder. In 2000 blijkt dat Joey kanker heeft. Hij vecht tegen de ziekte, maar kan niet winnen. Op 15 april 2001 overlijdt hij. Joey Ramone is 49 jaar oud geworden.

The Ramones - 'It's Alive (Thet Rainbow)'


1954 - Phil Rudd van AC/DC wordt geboren

Op 19 mei 1954 komt in het Australische Melbourne drummer Philip Rudd van AC/DC ter wereld. AC/DC wordt gezien als de pionier van de hardrock. De band scoort hits met 'Whole Lotta Rosie', 'Highway To Hell' en 'Thunderstruck'. In 2014 moet Rudd voor de rechtbank verschijnen vanwege drugsbezit, doodsbedreigingen en het inhuren van een huurmoordenaar. Het is dan ook de vraag of hij nog bij de band zal terugkeren.


2014 - Coldplay brengt Ghost Stories uit

In 2014 is het tijd voor een zesde studioalbum. Coldplay brengt op 19 mei dan ook Ghost Stories uit. Eind februari staat plotseling de single 'Midnight' online. Het valt niet bij iedereen in de smaak, aangezien het anders is dan we van Coldplay gewend zijn: meer elektronica en minder (of geen) gitaargeluiden. Begin maart 2014 komt de eerste officiële single van het album uit: 'Magic'.