10 augustus

Vandaag in: 2015 ... 106 jaar geleden werd gitaarontwerper Leo Fender geboren

Leo Fender, de uitvinder van de wereldberoemde Fender-gitaren, wordt op 10 augustus 1909 geboren in Anaheim, California. Onder zijn uitvinden zitten de Telecaster en de Stratocaster, de populairste elektrische gitaren ter wereld.

Een eigen winkel

Leo Fender leent in 1938 zeshonderd dollar om een winkel in radio-onderdelen te beginnen. Er komen veel muzikanten bij hem langs, omdat Leo veel weet van geluidsinstallaties. Veel gitaristen klagen dat er nog geen makkelijke manier is om een gitaar te versterken, en daar gaat Leo Fender iets aan doen.

Fender Telecaster

Leo is de eerste persoon die een elektrische gitaar bouwt die op grote schaal geproduceerd kan worden. Hij noemt de gitaar de Fender Esquire, maar verandert de naam in Broadcaster en uiteindelijk noemt hij het de Fender Telecaster. De gitaar wordt vanaf 1950 geproduceerd en vele muzikanten zijn meteen groot fan.

Elektrische basgitaar

De Fender Stratocaster, het tweede model van Leo's elektrische gitaar, komt in 1954 op de markt. De elektrische gitaren van Fender zijn een gigantisch succes. Leo gaat ook aan de slag om een elektrische basgitaar te ontwikkelen. De Precision Bass uit 1952 is ook een groot succes en wordt bespeeld door veel artiesten.

Leo kan zelf niet spelen

Leo Fender weet erg veel van gitaren, maar kan er zelf helemaal niet op spelen. Als hij zijn bedrijf in 1965 verkoopt, heeft Leo een omzet gemaakt van 40 miljoen dollar.

Bekende Fender-gebruikers

De gitaren van Fender behoren nog steeds tot de meest gebruikten ter wereld. George Harisson (The Beatles), Eddie Vedder (Pearl Jam) en Keith Richards (The Rolling Stones) hebben allemaal op Fender-gitaren gespeeld. Ook Bruce Springsteen en Jonny Greenwood (Radiohead) zeggen dat hun muziek niet zo zou klinken als ze de gitaren van Fender niet zouden hebben.

Een rondleiding in de fabriek van Fender:

Ook op deze dag:


1999 - Gitarist Paul Arthurs stapt uit Oasis

Paul ‘Bonehead’ Arthurs, de gitarist en een van de oprichters van Oasis, stapt vandaag in 1999 uit de band. 

Het begin van Oasis

Oasis ontstaat begin jaren ’90, als The Rain, als de oude band van Paul Arthurs, een nieuwe zanger krijgt. Liam Gallagher vervangt Chris Hutton en een paar maanden later komt ook zijn broer Noel Gallagher bij de band. Ze veranderen The Rain in Oasis en slepen onder die naam een platencontract binnen.

Succesvolle band

De mannen van Oasis scoren meteen met debuutplaat Definitely Maybe en ook opvolgers (What’s The Story) Morning Glory? en Be Here Now zijn succesvol. In thuisland Engeland is de band enorm succesvol. Ook in Nederland zijn ze een grote naam en zijn ze succesvol met o.a. de single ‘Wonderwall’.

Veel ruzie tussen Gallagher broers

Ondanks het succes van de band, is er veel onenigheid tussen de broers Gallagher. En degene die daar vaak tussen moet komen is Paul Arthurs. Hoe de verhoudingen tussen de bandleden precies zijn is vaak onduidelijk, maar dat het niet altijd soepel loopt weet iedere fan.

Paul stapt uit Oasis

Tijdens de opnames van het vierde Oasis-album, Standing On The Shoulder Of Giants, beslist Paul dat hij genoeg heeft van het leven als artiest. Hij neemt alle gitaarpartijen die hij op zou nemen op, en verlaat de band vervolgens. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn familie en dat is niet mogelijk in combinatie met het drukke schema van Oasis. Paul Arthurs wordt vervangen door Gem Archer, die bij de band blijft tot ze in 2009 uit elkaar gaan.

Opnamestudio in Manchester

Paul bouwt na zijn vertrek een opnamestudio in Manchester, waar af en toe muziek opgenomen wordt door andere bands. Het gaat bij hem zelf ook weer kriebelen en gaat Paul weer muziekmaken en is hij betrokken bij verschillende muzikale projecten.

Oasis - 'Wonderwall'


1979 - Michael Jackson brengt Off the Wall uit

Op vierjarige leeftijd begint Michael Jackson al met zingen en dansen en al snel breekt hij door als onderdeel van The Jackson Five. Na vier succesvolle albums en een optreden in de film The Wiz brengt Michael op 10 augustus 1979 zijn vijfde studioalbum uit. Op Off the Wall staan hits als 'Rock With You' en 'Don't Stop 'Til You Get Enough'.

'Don't Stop 'Til You Get Enough' is de eerste hitsingle die Michael zelf geschreven heeft. Met het nummer sleept de zanger zijn eerste Grammy Award binnen voor Beste Mannelijke R&B Performance. Op de plaat komen voor het eerst de typische Jackson gilletjes te voor, die later veelvuldig gebruikt worden op het album Thriller.


1988 - 3FM-DJ Wijnand Speelman komt ter wereld

Wijnand Speelman wordt op 10 augustus 1988 geboren in Houten. Op vijftienjarige leeftijd komt hij als stagiair bij Giel Beelen terecht, waarna hij voor de EO het programma Xnoizz gaat presenteren. In 2012 krijgt Wijnand samen met Barend van Delen een eigen programma op 3FM op de zondagavond: Barend en Wijnand. Naast zondag van 18.00 tot 20.00 zijn de mannen ook te vinden in de vrijdagnacht tussen 01.00 en 04.00 uur. Barend en Wijnand winnen in 2012 samen de Marconi Award voor Aanstormend Talent, dit is de eerste keer dat een duo de prijs wint.