13 augustus

Vandaag in: 2010 ... Go Back To The Zoo brengt debuutplaat Benny Blisto uit

Benny Blisto, het debuutalbum van de Nederlandse band Go Back To The Zoo komt op 13 augustus 2010 uit. Op de plaat staan onder andere de hits ‘Beam Me up’, ‘Electric’ en ‘Hey DJ’.

Go Back To The Zoo

De broertjes Cas en Teun Hieltjes maken van jongs af aan muziek. Nadat ze een tijd lang in verschillende bandjes zitten, vormen ze uiteindelijk halverwege de zeroes samen met drummer Bram Kniest en bassist Lars Kroon de band Go Back To The Zoo.

‘Beam Me Up’

De EP Go Back To The Zoo, geproduceerd door Torre Florim van De Staat, komt in 2008 uit. De EP zorgt voor meer bekendheid en uiteindelijk mag de band in De Wereld Draait Door optreden. Binnen een maand is Go Back To The Zoo 3FM Serious Talent en wordt hun single ‘Beam Me Up’ een radiohitje.

Twee megahits

Nog voor de eerste plaat uitkomt, weet Go Back To The Zoo al twee 3FM megahits in de wacht te slepen, met ‘Electric’ en ‘Hey DJ’. Go Back To The Zoo weet zich op de kaart te zetten in Nederland en is dan ook op veel festivals te vinden.

Benny Blisto

Na twee megahits binnen geharkt te hebben, wordt het tijd voor een album dat vandaag in 2010 uitkomt. Benny Blisto heet het album, vernoemd naar een vriend van de band. De plaat komt op de derde plek in de Nederlandse albumlijst en verkoopt goed.

Groot succes

Er blijven maar successingles komen van Benny Blisto, want ook ‘Fuck You’ en ‘I’m The Night’ worden radiohits. Ook B-kantje ‘Smoking On The Balcony’ komt veel voorbij op 3FM. In 2010 staan de mannen van Go Back To The Zoo op Lowlands en ze worden uitgeroepen tot huisband van De Wereld Draait Door. Inmiddels heeft Go Back To The Zoo nog twee albums uitgebracht, Shake a Wave (2012) en Zoo (2014).

MetMichiel Artiesten Special

Michiel maakte een artiesten special over Go Back To The Zoo. Deze kun je hieronder beluisteren:

Go Back To The Zoo - 'Electric'

Ook op deze dag:


2009 - Gitaarlegende Les Paul overlijdt

Gitaarlegende Les Paul overlijdt vandaag in 2009 op 94-jarige leeftijd aan een longontsteking. Les Paul is de uitvinder van de Gibson Les Paul, een gitaar die door veel bekende gitaristen gebruikt wordt. Naast uitvinder is Les Paul, die eigenlijk Lester William Polsfuss heet, ook muzikant.

Uitvinder

In 1939 maakt Les Paul een van de eerste elektrische gitaren, een exemplaar met een massieve klankkast. Ook heeft hij de eerste achtsporenmachine ontworpen, waarmee analoog meerdere instrumenten apart opgenomen kunnen worden.

Gibson Les Paul

In de jaren ’50 brengt Gibson een elektrische gitaar op de markt, de Gibson Les Paul. Het is een reactie op de ontzettend succesvolle Fender Stratocaster. De Les Paul heeft een grote, massieve klankkast, waardoor het geluid anders klinkt. De Gibson Les Paul en de Fender Stratocaster behoren tot de bekendste gitaren in de muziekwereld.

Bekende Les Paul-spelers

Bekende muzikanten die gebruik maken van een Gibson Les Paul zijn onder andere Paul McCartney, The Edge (U2), Slash en Billie Joe Armstrong (Green Day). Ook John Lennon en Gary Moore waren grote fans van de Gibson Les Paul.

Les Paul als muzikant

Naast uitvinder is Paul ook muzikant. Samen met zijn vrouw Mary Ford wordt hij bekend met onder andere de nummers ‘How High The Moon’, ‘Vaya Con Dios’ en ‘The World Is Waiting for the Sunrise’. Op alle liedjes speelt Paul zelf gitaar, maar zingt ook.

Een documentaire over Les Paul, gemaakt naar aanleiding van zijn negentigste verjaardig, is hieronder te bekijken:


1984 - Singer-songwriter James Morrison wordt geboren

Singer-songwriter James Morrison wordt vandaag in 1984 geboren in de Engelse stad Rugby. Hij scoort hits met onder andere ‘You Give Me Something’, ‘Wonderful World’ en ‘Slave To The Music’.

Liefde voor muziek

James Morrison is van jongs af aan dol op muziek. Hij luistert naar de platen van zijn moeder, die een heel brede muzieksmaak heeft. Hij luister veel naar Pink Floyd maar ook naar Stevie Wonder en Michael Jackson. James’ oom leert hem gitaar te spelen, waarna hij meteen verkocht is. Vanaf dat moment weet James wat hij wil: muziek maken.

Kinkhoest

Zijn schorre stemgeluid heeft hij te danken aan een ziekte die hij heeft in zijn jeugd. Hij krijgt kinkhoest en hoest zo veel dat zijn stembanden beschadigen. Achteraf niet zo erg, zegt James tegen een Engelse radiozender, omdat het zijn stem juist herkenbaar gemaakt heeft.

Platenmaatschappijen enthousiast

Na jarenlang veel spelen voor weinig mensen wordt James op zijn twintigste ontdekt door een manager, die hem helpt bij het maken van een professionele demo. Platenmaatschappijen staan te springen om hem te tekenen, omdat zijn mooie zelfgeschreven nummers en unieke stemgeluid opvallen.

Debuutplaat Undiscovered

Debuutalbum Undiscovered verschijnt in juli 2006 en komt in Engeland op nummer 1 binnen in de hitlijsten. Ook in Nederland scoort James Morrison meteen goed. Zijn single ‘You Give Me Something’ wordt een grote hit en ook ‘Wonderful World’ doet het goed.

Songs For You, Truths For Me

Het volgende album, Songs For You, Truths For Me, komt in 2008 uit. Er komen vier singles uit van dit album, die stuk voor stuk redelijk goed scoren. Het grootste succes is ‘Broken Strings’, een duet met Nelly Furtado, die het tot de top tien van de Mega Top 50 haalt.

Nieuw geluid op The Awakening

James wil voor de opvolger van Songs For You, Truths For Me een ander geluid laten horen. Hij schrijft nummers die dichter bij hem zelf liggen, en niet alleen typische liefdesballads. Dat wordt met de eerst single, ‘Slave To The Music’, al duidelijk. The Awakening komt in september 2011 uit en staat in Engeland bovenaan de albumlijsten. In Nederland schopt het album het tot de zevende plek.

Vierde plaat

James besluit in 2012 dat hij het even rustig aan wil doen en doet bijna geen optredens meer. Hij schrijft wel voor zijn vierde plaat, maar wanneer die uitkomt is nog altijd nog bekend. Via Twitter laat hij meerdere keren weten dat het een verrassing zal zijn voor de fans en weer iets anders dan op zijn vorige platen.

James Morrison - 'You Give Me Something'