13 september

Vandaag in: 1996 ... Rapper Tupac overlijdt

Rapper Tupac Shakur overlijdt op 13 september 1996, zes dagen nadat hij in Las Vegas neergeschoten is. Er zijn nog altijd veel theorieën over de dood van de 25-jarige rapper, die volgens sommigen nog in leven is.

Gevangenis in en uit tijdens carrière

Tijdens zijn carrière gaat Tupac tussen opnames en optredens door meerdere keren de gevangenis in. Hij wordt een aantal keer veroordeeld voor diefstal, mishandeling en verkrachting. In films spelen gaat wat lastig vanuit de bak, maar muziek uitbrengen lukt Tupac wel. De rapper scoort halverwege de jaren ‘90 grote hits met ‘Dear Mama’ en ‘California Love’.

Neergeschoten na bokswedstrijd

Tupac is op 7 september 1996 samen met co-producer en manager Suge Knight naar een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Bruce Seldon geweest in Los Angeles. Als Knight en Tupac in de auto terug naar hun hotel rijden, wordt ze beschoten. Vijf kogels worden afgevuurd, vier van deze kogels raken Tupac. Hij wordt in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Tupac overlijdt zes dagen later

Zes dagen na het schietincident overlijdt Tupac vandaag in 1996 in het ziekenhuis in Las Vegas. Het is nooit duidelijk geworden wie de dader is en ook niet wat de aanleiding voor de zogenaamde ‘drive-by shooting’ geweest is. Muziek na zijn dood Tupacs dood betekent zeker niet het einde van zijn muziek. Er duiken overal opnames van hem op, genoeg om nog vijf albums uit te brengen. Tupac scoort postuum nog grote hits met 'I Ain't Mad At Cha' en 'Do For Love'. Zijn single ‘Changes’ komt begin 1999 binnen op nummer 1 in de hitlijsten.

Is Tupac nog in leven?

Er blijft maar nieuw werk van de rapper komen na zijn dood. Mede daardoor denken vele mensen dat Tupac nog in leven is. Ze zeggen dat er belangrijke feiten zijn die dit bewijzen. Uit zelfbescherming droeg Tupac altijd een kogelvrij vest gedragen hebben, waardoor hij helemaal niet geraakt had kunnen worden door de kogels. Ook zijn er geen foto’s van de rapper in het ziekenhuis en er zijn ook geen ooggetuigen, terwijl er veel mensen op straat waren na de bokswedstrijd.

Aanwijzingen van de rapper

In de videoclip bij de single ‘I Ain't Mad At Cha’, die een paar dagen na zijn dood uitkomt, wordt Tupac neergeschoten nadat hij met Knight een theater uitkomt. Daarna wordt hij een engel. De clip is opgenomen voor het schietincident. Wat ook opvallend is, is de naam waaronder het eerste album na zijn dood uitgebracht wordt, Makaveli. Machiavelli was een 16e eeuwse filosoof die beweerde dat wanneer iemand zijn dood in scène zet, deze meer macht, respect en succes kan vergaren.

Hologram op Coachella

Tupac is op 15 april 2012 weer op het podium te zien tijdens het Amerikaanse muziekfestival Coachella. Een bewegend en rappend hologram van Tupac rapt daar het nummer ‘Hail Mary’ en ook is samen met Snoop Dogg te horen tijdens ‘2 Of Amerikaz Most Wanted’. Check de beelden hier.

Tupac - 'I Ain't Mad At Cha'

Ook op deze dag:


2009 - Kanye stormt het podium op tijdens de VMA's

De VMA's in 2009 verlopen over het algemeen rustig en staan deels in het teken van het overlijden van Michael Jackson in hetzelfde jaar. Het meest opvallende moment is als Kanye tijdens de speech van Taylor Swift het podium op stormt. 

Michael Jackson

King of Pop Michael Jackson overlijdt op 25 juni 2009. Reden genoeg voor MTV om de Video Music Awards in september 2009 geheel in het teken te zetten van de overleden zanger. De show start met een montage van beelden van Michael, gevolgd door een optreden van Janet Jackson. Tevens wordt aan het einde van de show de trailer van de film This Is It getoond. 

Kanye komt op voor Beyoncé

Beyoncé, Green Day en Lady Gaga zijn de grote winnaars van de avond met allemaal drie awards. Toch vindt Kanye West dit niet genoeg. Als Taylor Swift de award voor Best Female Video krijgt, stormt de rapper boos het podium op: "Yo Taylor, I'm really happy for you, Imma let you finish, but Beyoncé had one of the best videos of all time. One of the best videos of all time!" . Achteraf biedt Kanye zijn excuses aan aan Taylor en lijkt het probleem te zijn opgelost.

Grammy's

Maar Kanye houdt het hier niet bij. In 2015 tijdens de Grammy Awards stormt de rapper opnieuw het podium op. Dit keer omdat hij vindt dat winnaar Beck de award aan Beyoncé moet geven.

VMA's 2009 uitreiking


1993 - One Direction-zanger Niall Horan wordt geboren

Niall Horan wordt op 13 september 1993 geboren in het Ierse stadje Mullingar. Als Niall 17 jaar oud is doet hij mee aan de Britse editie van X-factor en wordt in boyband One Direction geplaatst. De band eindigt als derde in de talentenjacht, maar groeit in de jaren daarna uit tot een van de grootste boybands ter wereld. One Direction speelt in 2013 in Ziggo Dome en verkoopt een jaar later twee keer de ArenA uit.


1952 - Cowboy uit de Village People wordt geboren

Randy Jones wordt op 13 september 1952 geboren in Raleigh, North Carolina. Randy is vooral bekend als cowboy uit de Village People, waarmee hij in de jaren ‘70 de enorme hits ‘Y.M.C.A’ en ‘In The Navy’ scoort. Eind jaren ‘80 verlaat Randy de band, waarna hij hij nog een soloplaat uitbrengt met discomuziek.