12 oktober

Vandaag in: 1978 ... Sex Pistols-bassist Sid Vicious steekt vriendin neer

Net na het uiteenvallen van Sex Pistols vertrekt Sid Vicious naar New York om daar met zijn vriendin Nancy Spungen op te gaan treden. Spungen wordt op 12 oktober 1978 dood aangetroffen in haar hotelkamer, en niet veel later wordt Sid Vicious als dader opgepakt.

Drugs en geweld

Nancy Sprungen en Sid Vicious vertrekken eind augustus naar New York, waar ze in het Chelsea Hotel verblijven. Ze treden samen op in lokale clubs en kroegen, en zijn redelijk succesvol. Ook solo-optredens van Sid worden drukbezocht. Sid gebruikt al lange tijd veel drugs, en al snel is ook Nancy verslaafd aan heroïne. Sid krijgt steeds meer slechte trips, waarbij hij Sprungen meerdere keren mishandelt.

Nancy overlijdt door steekwond

Op 12 oktober 1978, anderhalve maand nadat de twee in de Big Apple aangekomen zijn, belt Vicious naar de receptie en zegt dat er iets gebeurd is met zijn vriendin. Even later wordt Nancy Spungen dood aangetroffen in haar hotelkamer. Een steekwond in haar buik is Sprungen fataal geworden.

Sid Vicious verdacht van moord

Sid Vicious wordt dezelfde dag nog opgepakt als verdachte van de moord. Hij vertelt de politie dat ze ruzie gehad hebben de voorgaande avond, maar geeft vervolgens verschillende verklaringen van wat er precies gebeurd is. De ene keer zou hij haar wel neergestoken hebben, terwijl hij daarna weer zegt dat Nancy op het mes gevallen is.

Sid pleegt zelfmoord

Tien dagen na de dood van Nancy, probeert Sid zelfmoord te plegen. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis, waar hij nog een poging doet om uit het raam te springen. Uiteindelijk overlijdt hij op 2 februari, net voor het proces tegen hem zou beginnen, aan een overdosis heroïne.

Ook op deze dag:


2001 - Gitarist Wes Borland verlaat Limp Bizkit

Wes Borland maakt op 12 oktober 2001 bekend dat hij Limp Bizkit verlaat. Na zeven jaar is hij de muziek zat en wil iets anders gaan doen.

Succes met Limp Bizkit

Wes Borland wordt in 1994 lid van Limp Bizkit. Met die band tourt hij de hele wereld over en scoort hij hits als ‘Take A Look Around' en ‘Behind Blue Eyes’. Wes staat bekend om zijn opvallende looks op het podium, hij is niet vies van een beetje schmink of een bijzonder uniform.

Muziek van Limp Bizkit zat

Vanaf 12 oktober 2001 moeten de drie overgebleven bandleden het zonder hem doen, want Wes besluit Limp Bizkit te verlaten. Hij is de muziek zat en wil iets anders gaan doen. Wes begint aan nieuwe projecten, maakt veel kunst en speelt in een aantal andere bandjes. Limp Bizkit gaat door met een nieuwe gitarist.

Terug bij Limp Bizkit

Wes komt in 2004 weer even terug bij Limp Bizkit, maar een jaar later valt de band met ruzie uit elkaar. Vijf jaar na de eerste reünie, komt Limp Bizkit in 2009 weer bij elkaar. Borland beslist zijn andere projecten op een laag pitje te zetten en weer de vaste gitarist van Limp Bizkit te worden. De band tourt de hele wereld weer over en staat in 2014 onder andere op Pinkpop.

Limp Bizkit -'Break Stuff'


1997 - John Denver verongelukt bij vliegtuigcrash

Zanger John Denver overlijdt op 12 oktober 1997 als het privé-vliegtuigje dat hij bestuurt, neerstort bij de kust van Monterey Bay, Californië. Hij is 53 jaar oud geworden.

Passie voor vliegen

John Denver heeft in de jaren ‘70 en ‘80 wereldwijd grote hits met nummers als 'Calypso', ‘Take Me Home, Country Roads' en ‘Leaving On A Jetplane’. Naast muziek heeft John Denver nog een grote passie: vliegen. Zijn vader was luchtmachtofficier en John groeit op tussen de vliegtuigen. Hij haalt zijn vliegbrevet en koopt in oktober 1997 zijn eigen vliegtuigje.

Ongeluk met nieuw vliegtuig

Net nadat hij het vliegtuig opgehaald heeft, gaat John er voor het eerst de lucht mee. Wat er precies misgaat is onduidelijk, maar nog geen uur na het vertrek stort John Denver neer voor de kust van Californië. Hij overleeft het ongeluk niet en overlijdt op 53-jarige leeftijd.

John Denver - 'Leaving On A Jetplane'