Wat gebeurde er op welke dag in de muziekgeschiedenis?

13 oktober

Vandaag in: 1941 ... Geboortedag Paul Simon

Paul Simon wordt op 13 oktober 1941 geboren in Newark, een stad in de Amerikaanse staat New Jersey. Hij begint zijn carrière als helft van het duo Simon & Garfunkel, en heeft ook solo grote successen.

Simon & Garfunkel

Paul Simon is elf als hij Art Garfunkel leert kennen. Ze spelen samen in een schoolmusical en treden twee jaar later voor het eerst samen op. Na de middelbare school gaat Paul naar Queens College, waar hij Engels gaat studeren. Hij blijft muziek maken en liedjes schrijven, die hij vaak samen met Art speelt. Simon & Garfunkel scoren in 1964 een platencontract, waarna ze de hitlijsten halen met onder andere 'The Sounds Of Silence', 'Bridge Over Troubled Water', 'Cecilia' en ‘The Boxer’.

Paul Simon solo

Het duo gaat in 1970 uit elkaar, waarna Paul aan de slag gaat om solowerk te schrijven. Zijn titelloze debuutalbum komt in januari 1972 uit. Hij scoort hits met onder andere ‘Mother And Child Reunion’ en ‘Late In The Evening’. Zijn succesvolste single is ‘You Can Call Me Al’, die op de vijfde plek van de Mega Top 50 komt. Het nummer komt van het enorm populaire album Graceland.

Paul Simon - 'You Can Call Me Al'

Ook op deze dag:


2002 - Muse boos op Celine Dion

De Britse rockband Muse en de Canadese zangeres Celine Dion, niet meteen twee artiesten die je aan elkaar zou linken. Toch loopt de strijd tussen de twee op 13 oktober 2002 hoog op, als Celine Dion haar nieuwe Las Vegas-show Muse wil noemen. De Britten zijn daar niet blij mee, dus dreigen ze naar de rechter te stappen.

Muse is eigendom van de band

Als de mannen van Muse horen dat Celine Dion haar show Muse wil noemen, zijn ze woedend. Ze willen niets, echt níets te maken hebben met de Canadese zangeres of haar muziek. De naam ‘Muse’ is eigendom van de band, waardoor alleen zij het recht hebben om muziekgerelateerde dingen, waaronder ook liveshows en albums, onder deze naam te doen.

Management biedt 50.000 dollar voor de naam

Het management van Celine Dion, Dragone, biedt de bandleden vijftigduizend dollar aan. Ze willen om die manier de rechten van Muse afkopen en de naam toch gebruiken voor de show in Las Vegas. Op de website van de band zegt frontman Matt Bellamy het volgende: "NO, absolutely not as we don't want to appear to be Celine Dion's support act!"

Niet de band van Celine Dion

Muse is aan het begin van de zeroes nog niet echt bekend in de States, maar wil niet het risico lopen dat de naam van de show ze daarbij tegenwerkt. "We fully intend to crack America with our next album and we don't want to turn up there with people thinking we're Celine Dion's backing band.” zegt de band tegen de BBC.

Celine Dion noemt show toch anders

Uiteindelijk beslist de Canadese zangeres toch maar een andere naam te kiezen voor haar show, om verdere juridische stappen uit de weg te gaan. De Las Vegas-shows van Celine Dion gaan uiteindelijk A New Day… heten. Het probleem is opgelost, maar de bandleden van Muse zullen niet snel een positief woord meer zeggen over Dion.

Muse - 'Madness'