14 november

Vandaag in: 2003 ... Jay Z brengt The Black Album uit

Op 14 november 2003 brengt Jay Z zijn achtste album The Black Album uit. Op het album staan onder andere de hits ‘99 Problems’ en ‘Change Clothes’.

Goede ontvangst

The Black Album wordt geproduceerd door onder meer Pharrell Williams, Timbaland en Eminem. Het album staat onder fans te boek als één van de beste albums van Jay Z. Ook door de muziekcritici wordt The Black Album veelal geprezen vanwege het herkenbare maar toch vernieuwende geluid.

Laatste album

Jay Z maakt bij de release van The Black Album bekend dat dit zijn laatste album zou zijn. Dat thema van afscheid komt ook terug in nummers als ‘What Can I Say More’ en ‘Encore’ (dat overigens bekender is van de mash-up ‘Numb/Encore’ met Linkin Park). Uiteindelijk maakt Jay Z in 2006 een comeback met het album Kingdom Come.

99 Problemen

De grootste hit van het album wordt ‘99 Problems’, met daarin de klassieke zin ‘I got 99 problems but a bitch ain’t one’. Die zin komt oorspronkelijk uit het nummer ‘99 Problems’ van rapper Ice-T. Van het nummer zijn inmiddels talloze parodieën gemaakt. De bekendste daarvan is de versie waarin uitspraken van de Amerikaanse president Obama zo zijn geknipt, dat het lijkt alsof hij ‘I got 99 problems but Mitt ain’t one’ zingt. Check die versie hieronder.

Ook op deze dag:


1995 - Blur veroorzaakt verkeerschaos in Londen

Vandaag in 1995 veroorzaakt Blur een verkeerschaos voor de boekenwinkel Book’s Etc. in Londen. De band komt daar om een signeersessie te doen vanwege hun nieuwe fotoboek ‘Blurbook’. De opkomst was met 3.000 Blur-fans echter groter dan verwacht.

Bang voor Beatles-toestanden

De hysterische fans worden in kleine groepjes naar binnen gelaten, omdat de organisatie bang is dat Blur besprongen zal worden door de horde puberende meisjes. Om verdere escalatie te voorkomen, worden extra beveiligers de boekenwinkel in geroepen. De band gaat ondertussen onder het genot van een biertje en een sigaret vrolijk door met het signeren van hun fotoboek.

Good and bad hangovers

'Blurbook' is de visuele biografie van Blur. Het boek is een compilatie van foto’s die fotograaf Paul Postle maakte in de jaren rondom de release van Blurs hitalbum Parklife, waarin de band onder andere vier Brit Awards ontvangt. Zanger Damon Albarn omschrijft het zelf als "a good look at the good and the bad hangovers".

Oasis helemaal inmaken

Blur promoot naast het fotoboek ook het nieuwe album The Great Escape, met daarop onder andere de nummers ‘Country House’, ‘Charmless Man’ en ‘The Universal’. Met ‘Country House’ gaat de band de strijd aan met hun Britpop-rivaal Oasis en hun ‘Roll With It’. De singles worden op dezelfde dag gelanceerd, maar uiteindelijk komt ‘Country House’ als winnaar uit de bus. Met het fotoboek willen ze Oasis helemaal inmaken.

Op de lange termijn pakt het echter anders uit: check hieronder het hele verhaal van Blur in de MetMichiel Artiesten Special.

Blur - 'Country House'


1956 - Geboortedag voormalig Bon Jovi-bassist Alec John Such

Op 14 november 1956 wordt Alec John Such geboren in Yonkers, Amerika. Alec is bekend als bassist van Bon Jovi. Hij bespeelt de basgitaar in die band vanaf de oprichting in 1983 tot 1994. In die tijd brengt de band onder andere het prijsalbum Slippery When Wet (1986) uit, met daarop de nummers ‘You Give Love A Bad Name’ en ‘Living On A Prayer’. Als Alec in 1994 Bon Jovi verlaat, besluiten de overige bandleden hem niet publiekelijk te vervangen. Hugh McDonald bespeelt sindsdien de basgitaar, maar komt niet voor op albumcovers of publiciteitsfoto’s. 


1966 - Zanger Run-D.M.C. Joseph Simmons wordt geboren

Joseph Simmons, beter bekend als Rev Run of DJ Run, wordt op 14 november 1966 geboren in Hollis, Amerika. Hij is bekend als zanger van de groep Run-D.M.C., die met hits als ‘Walk This Way’ en ‘It’s Like That’ een pioniersrol vervult in de hiphopscene. Er komt een eind aan Run-D.M.C. als in 2002 bandlid Jam Master Jay wordt doodgeschoten. Rev Run komt opnieuw in de publiciteit als hij in 2005 met zijn familie de realityshow Run’s House maakt voor MTV. In 2012 speelt Run-D.M.C. een reünieconcert op het Made In America Festival in Philadelphia.

  


1972 - Geboortedag Travis-bassist Dougie Payne

Op 14 november 1972 wordt Douglas Payne, bassist in de Schotse band Travis, geboren in Glasgow. Dougie, die wordt geboren als Douglas, ontmoet zanger Fran Healy op de kunstschool van Glasgow. Samen vormen ze de band Glass Onion (vernoemd naar een Beatles-nummer), dat ze later omdopen naar Travis. Travis is bekend van hits als ‘Sing’ en ‘Why Does It Always Rain On Me’ en inspireerde eind jaren ‘90 bands als Coldplay en Keane.

  


1975 - Drummer Travis Barker van Blink-182 wordt geboren

Travis Barker wordt op 14 november 1975 geboren in Fontana in Californië, Amerika. In 1998 vervangt hij de eigenlijke drummer van Blink-182, Scott Raynor, die vanwege ruzies uit de groep is gezet. En sindsdien is hij vast lid van de band. In 2005 is Travis bovendien te zien in de realityserie Meet The Barkers op MTV, waarin hij en zijn familie worden gevolgd. Met Blink-182 is hij verantwoordelijk voor hits als ‘All The Small Things’ en ‘What’s My Age Again’.