07 december

Vandaag in: 2012 ... Unorthodox Jukebox van Bruno Mars komt uit

Op 7 december 2012 brengt Bruno Mars zijn tweede album Unorthodox Jukebox uit. Op de plaat staan onder meer de nummers ‘Locked Out Of Heaven’, ‘When I Was Your Man’ en ‘Treasure’.

Vorige album

Unorthodox Jukebox is de opvolger van het in 2010 verschenen debuutalbum Doo-Wops & Hooligans. De nummers van dat album geven Peter Hernandez, beter bekend onder zijn artiestennaam Bruno Mars, flink wat airplay op de radio. Op Unorthodox Jukebox verandert hij daarom de sound niet en borduurt hij verder op het succes van ‘Just The Way You Are’, ‘Grenade’, ‘The Lazy Song’ en ‘Marry You’.

Record

Ook van Unorthodox Jukebox komen de nodige hits. De eerste twee singles, ‘Locked Out Of Heaven’ en ‘When I Was Your Man’, behalen de hoogste plek in de Amerikaanse hitlijst. Daarmee heeft Bruno Mars in drie jaar tijd vijf Amerikaanse nummer 1-hits op zijn naam staan, iets dat sinds Elvis Presley niet meer was voorgekomen.

Bruno Mars - ‘Locked Out Of Heaven’

Ook op deze dag:


1973 - Damien Rice wordt geboren

Damien Rice wordt op 7 december 1973 geboren in de Ierse hoofdstad Dublin. De singer/songwriter staat bekend om zijn breekbare minimalistische nummers, zoals ‘9 Crimes’ en ‘I Don’t Want To Change You’.

Debuut

Damien begint in de band Juniper, maar gaat solo na het uiteenvallen van die band. Zijn debuutalbum O, uit 2002, wordt onverwacht een commercieel succes in Ierland. In Nederland beleeft hij in 2006 zijn doorbraak met het nummer ‘9 Crimes’, afkomstig van het tweede album 9.

IJsland

Na 9 verdwijnt Damien Rice van de muzikale radar. Hij zit in een creatieve dip en wordt daar pas weer uitgehaald als hij IJsland bezoekt. Het magische eiland in het hoge noorden betovert Damien en hij komt er keer op keer terug. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat hij in 2014, acht jaar na 9, zijn derde plaat My Favourite Faded Fantasy uitbrengt.

My Favourite Faded Fantasy

‘I Don’t Want To Change You’, de eerste single van My Favourite Faded Fantasy, wordt direct 3FM Megahit. Kortom: Damien Rice is terug. And he’s here to stay! Na het opnemen van My Favourite Faded Fantasy wil Damien meer. Het vierde album laat dus waarschijnlijk niet weer acht jaar op zich wachten..

MetMichiel Album Special

Michiel maakte een special over Damien Rice en My Favourite Faded Fantasy. Je kunt hem hieronder beluisteren en hier de specialpagina bekijken.

 

Damien Rice - ‘I Don’t Want To Change You’


1977 - Geboortedag Muse-drummer Dominic Howard

Op 7 december 1977 wordt Dominic Howard geboren in het Engelse Stockport. In 1994 start hij met Matthew Bellamy en Christopher Wolstenholme The Rocket Baby Dolls, die hun naam niet veel later veranderen in Muse. Binnen tien jaar winnen ze de wereld voor zich met nummers als ‘Plug In Baby’, ‘Supermassive Black Hole’ en ‘Uprising’. Oh, en de hond van Dominic heet Hendrix. 


1966 - Oasis- en Beady Eye-gitarist Gem Archer wordt geboren

Gem Archer wordt op 7 december 1966 in de Engelse stad Durham. Gem wordt bekend als hij in 1999 de gitaar gaat bespelen bij Oasis. Op het moment dat Oasis in 2009 uit elkaar valt, wordt Gem de gitarist van Beady Eye. Hij maakt met Beady Eye de albums Different Gear, Still Speeding (‘The Roller’) en BE. In 2014 maakt zanger Liam Gallagher bekend dat Beady Eye niet meer is.