17 februari

Vandaag in: 1975 ... ACDC brengt debuutalbum High Voltage uit

Het is 17 februari 1975 en de Australische rockers van AC/DC brengen hun debuutalbum uit. High Voltage moet voor hun doorbraak gaan zorgen.

Gebroeders Young

In 1973 richten Angus en Malcolm Young een bandje op: AC/DC. In het begin zijn er nogal wat wisselingen in de bezetting, maar de broertjes Young blijven een vaste waarde. Voor de opnames van High Voltage vragen ze hun andere broer George Young als producer. De meeste liedjes op de plaat zijn ook geschreven door Angus en Malcom, samen met zanger Bon Scott.

Debuutplaat

Een jaar voor de albumrelease brengt AC/DC de single ‘Can I Sit Next To You, Girl’ uit. Het is hun eerste single en meteen een bescheiden hitje. Het album High Voltage doet het een stuk beter. De plaat wordt alleen in Australië uitgebracht, maar doet het daar goed in de hitlijsten. Vreemd genoeg brengen de mannen van AC/DC maar één single van die plaat uit: ‘Love Song/Baby Please Don’t Go’. De single is niet heel erg succesvol. Blijkbaar heeft High Voltage geen hitsingle nodig, want de plaat bereikt de 7e plek in de albumhitlijsten en verkoopt 5x platina.

Wereldwijde release High Voltage

Twee jaar later wordt High Voltage wereldwijd uitgebracht. Eigenlijk is het een rare zet, want die internationale plaat is meer een combinatie van de oorspronkelijke High Voltage en de tweede AC/DC-plaat T.N.T.. Van het originele album staan maar twee liedjes op de internationale release.

High Voltage is een blauwdruk

Critici vinden dat de albums van AC/DC veel teveel op elkaar lijken. Dat klopt redelijk, want al op hun debuutalbum zetten de Australiërs duidelijk de toon voor hun latere werk. Je zou haast kunnen zeggen van High Voltage een blauwdruk is voor alle andere AC/DC-platen. De fans zal het in ieder geval weinig schelen. Zolang AC/DC goede platen blijft maken is alles best.

AC/DC - 'High Voltage'

Ook op deze dag:


1972 - Green Day-frontman Billie Joe Armstrong wordt geboren

Vandaag in 1972 komt enfant terrible en rockheld Bill Joe Armstrong ter wereld in de Amerikaanse stad Oakfield. Hij wordt bekend als frontman van Green Day.

Jazzmuzikant én vrachtwagenchauffeur

Billie Joe groeit op in een groot gezin, hij heeft vijf broers en zussen. Zijn vader Andy is jazzmuzikant. Omdat hij daar niet genoeg mee verdient om zes kindermondjes te voeden gaat hij bijklussen als vrachtwagenchauffeur. Als Billie Joe tien jaar oud is, overlijdt zijn vader aan kanker. Het tekent hem voor zijn leven.

Billie en Mike

In hetzelfde jaar dat zijn vader overlijdt, komt Billie ene Mike Durnt tegen in de kantine. Ze hebben meteen een klik, zeker als het op muziek aankomt. Ze praten niet alleen over hun liefde voor punkmuziek, ze gaan het ook maken. Als ze allebei 15 zijn staan ze voor het eerst op het podium. Ze dopen hun bandje Sweet Children. Later veranderen ze de naam in Green Day.

Tré Cool komt om de hoek kijken

Na wat gerommel bestaat het bandje uit drie leden. Billie Joe speelt gitaar en zingt, Mike Durnt is gaan bassen en John Kiffmeyer drumt. Ze brengen een EP en een plaatje uit op een underground label, maar weten nog niet echt succes te behalen. John Kiffmeyer krijgt de kans om te gaan studeren en verlaat de band. Na wat speuren ontmoeten de resterende mannen van Green Day hun nieuwe drummer: Tré Cool. Vanaf dat moment begint het echt te lopen.

Van underground naar wereldwijd succes met Dookie

Ze gaan aan de slag met een tweede album. Die plaat wordt Kerplunk. Het is een bescheiden hit, met name in de underground punk scene. Ze trekken met hun succes wel de aandacht van grotere labels en krijgen de kans om een plaat voor een groot publiek te maken. In 1994 brengen ze Dookie uit. Het wordt een wereldplaat en betekent de wereldwijde doorbraak voor Green Day.

MetMichiel Album Special over Dookie

Michiel maakte ter ere van de 20e verjaardag van Dookie een Album Special:

Vrolijke liedjes met diepgang

Inmiddels zijn we twaalf platen en heel veel hits verder. Het publiek kent Green Day als een band die goede stampers maakt. Dat veel liedjes eigenlijk heel persoonlijk zijn voor Billie Joe Armstrong wordt niet heel snel duidelijk. In Michiels Album Special hoor je daar meer over. In 2005 schrijft hij een liedje over de dood van zijn vader. ‘Wake Me Up When September Ends’. Het nummer wordt een hit en laat veel duidelijker de serieuzere kant van Billie Joe zien.

Green Day - 'Wake Me Up When September Ends'


1991 - Ed Sheeran wordt geboren

De roodharige singer-songwriter Ed Sheeran wordt vandaag in 1991 geboren in het Engelse plaatsje Halifax.

Ed Sheerans culturele nest

Je zou gerust kunnen zeggen dat Edje een hoop cultuur meekrijgt in zijn jeugd. Zijn moeder schrijft stukjes over kunst en zijn vader werkt als curator en (kunst)docent. Zijn oudere broer Matthew is ook al vroeg bezig met muziek. Hij doet vooral veel met klassieke stukken. Ed zelf begint zijn muzikale carrière in de Katholieke kerk, waar hij in het koor zingt. Hij gaat gitaar spelen en blijkt talent te hebben.

Het podium op

Al op zijn vijftiende neemt Ed Sheeran zijn eerste liedjes op en op zijn zeventiende verhuist hij naar Londen om zich helemaal op de muziek te concentreren. Om zijn liedjes aan de man te krijgen gaat hij veel live spelen, heel veel live spelen. In 2009 doet hij 312 shows. Door de vele optredens speelt hij zichzelf in de kijker en mag met verschillende Engelse artiesten op tour.

Met 'The A-Team' naar Amerika

Als hij in 2010 de Loose Change-EP uitbrengt, begint het te rollen. Zijn liedje ‘The A-Team’ wordt langzaam opgepikt. In april van dat jaar koopt hij op de bonnefooi een ticket naar Los Angeles en speelt dat op zo’n beetje alle podia die hij kan vinden. Hij wordt opgepikt door Jamie Foxx die hem zijn huis en zijn studio in Los Angeles aanbiedt.

Ed de Hitjesmachine

‘The A-Team’ doet het goed in de download charts en steeds meer mensen leren hem kennen. Na een optreden bij Later… with Jools Holland gaat het nog harder lopen. Zijn debuutplaat + komt meteen op 1 binnen in de Engelse hitlijsten. Ook zijn tweede single ‘Lego House’ loopt als een trein. Vanaf dat moment is hij niet meer te stoppen. Europa en Amerika vallen voor de sympathieke roodharige Brit. Buiten zijn eigen werk om schrijft hij ook nog even succesvolle liedjes voor Taylor Swift en One Direction. In 2013 schrijft hij de titelsong voor de succesvolle tweede Hobbit film.

Ed Sheeran - 'The A-Team'


1972 - Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins wordt geboren

Taylor Hawkins wordt geboren op 17 februari 1972 in het Amerikaanse Fort Worth, Texas. Hij drumt onder andere met Alanis Morrisette voordat hij in 1997 bij de Foo Fighters komt. Taylor denkt in eerste instantie dat het om een zijproject gaat, maar al snel wordt Foo Fighters zijn vaste stek. Na Dave Grohl is Taylor het prominentste Foo Fighters-lid. Taylor drumt ook in twee coverbands en hij richt in 2004 de band Taylor Hawkins and the Coattail Riders op.