The 1975 in 5 essential tracks

The 1975 frontman Matthew over zijn 5 Essential Tracks

3FM geeft deze week kaarten weg voor The 1975. De band stond in april in een volle HMH. Daar spraken we ze en vertelden ze hun verhaal aan de hand van 5 voor hun essentiële tracks.

Welke anders acts hebben er invloed gehad op Matthew Healy en zijn bandgenoten en hoe klinkt dat door in hun eigen tracks? Dat hoor, lees en zie je hier!

Beluister de special:

"Die tekst was zo belachelijk pretentieus dat het de ideale albumtitel was."

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Dit is een vrij opvallende, maar ook pretentieuze titel. Vanwaar? Nou, kennelijk is het iets dat zanger Matthew ooit letterlijk tegen een meisje zei bij het ontwaken na een amoureuze nacht. Hij schreef het meteen op, want de zin sprak hem aan. Niet alleen vanwege de mooie woorden, maar ook de potentiële symbolische waarde.

Luister naar het fragment:

"We probeerden niet de band te zijn die mensen verwachtten, maar gewoon onszelf."

Van het eerste album werden tracks als 'Girls' en 'Chocolate' kleine radiohits. On tour schreef de band aan album nummer twee. Op basis van die hits hadden fans verwachtingen van dat tweede album, maar de leden probeerden zich zo min mogelijk van die dingen aan te trekken.

Luister naar het fragment:

"Je kunt geen muziek meer maken zonder naar iets te verwijzen dat al bestaat"

De single 'Love Me' lijkt op heel veel 80’s-artiesten, van Peter Gabriel tot INXS en David Bowie. Geen toeval!

Luister naar het fragment:

"Guilty pleasures bestaan niet voor mij."

In het rijtje artiesten dat Matthew als invloed noemt, valt vooral Scritti Politti op. Wie kent die band nog? Goed voor drie kleine hitjes in de jaren 80, maar daarna vergeten. Althans, niet door Matthew.

Luister naar het fragment:

"Muziek gemaakt vanuit de Britse middle class op garage-beats, waanzinnig!"

Veel liefde voor de 80’s, maar Matthew is toch echt zelf een kind van de 90’s en zeroes. In de 90’s leerde hij R7B en Britpop kennen. En in de Zeroes? The Streets van Mike Skinner.

Luister naar het fragment:

Beluister de hele special: