James Bay in 5 Essential Tracks

“Elke track op Bad had een single kunnen zijn!”

Welke vijf tracks hebben de Britse singer-songwriter James Bay muzikaal gevormd? Hij luistert naar allerlei verschillende muziek, zoals Michael Jackson en Ryan Adams. James’ verhalen en ervaringen bij de songs vind je hier in 5 Essential Tracks met James Bay.

James bracht in 2015 zijn debuutalbum Chaos And The Calm uit en scoorde grote hits met ‘Let It Go’, ‘Hold Back The River’ en ‘Best Fake Smile’. Vorig jaar stond James op de Mainstage van Pinkpop. Daar sprak Michiel hem over zijn muzikale invloeden. Welke muziek inspireerde hem?

Je kunt dit interview ook bekijken als interactief verhaal!

James weet heel goed wie zijn muzikale invloeden zijn. Backstage bij Pinkpop 2016 sprak Michiel met hem over de vijf tracks die hem muzikaal vormden: zijn 5 Essential Tracks.

Beluister de special:

Toch kiest James voor ‘Leave Me Alone’ als Essential Track. Een hele interessante track, met een hele toffe music video.

“Ik ben niet iemand die gek is op music video’s… tenzij het die van Michael Jackson zijn. Deze video is ook echt heel cool.”

- James

Luister naar het fragment:

“Aretha’s versie van ‘Bridge Over Troubled Water’ geeft me altijd kippenvel!”

Toch opvallend, dan kies je ‘Bridge Over Troubled Water’ als Essential Track, maar dan ga je níet voor de versie van Simon and Garfunkel. Hoewel James het origineel ook geweldig vindt, was het geen moeilijke keuze:

“Deze track van Simon and Garfunkel is een van mijn favorieten, en Aretha is eigenlijk mijn favoriete zangeres aller tijden!”

- James Bay

Luister naar het fragment:

“Ryan Adams is heel eerlijk en open in ‘Come Pick Me Up’, dat is zo moeilijk.”

Voor James Bay is het eerste album van Ryan Adams echt geweldig en ‘Come Pick Me Up’ is zijn favoriet.

“Deze song is zo eerlijk en moedig en dat is voor een hoop muzikanten best moeilijk om jezelf zo kwetsbaar op te stellen.”

- James

Luister naar het fragment:

“‘Layla’ van Derek And The Dominos is de reden dat ik gitaar ben gaan spelen!”

Toen James als klein jongetje deze track hoorde van Derek And The Dominos was hij verkocht. Een paar dagen hoorde hij de akoestische versie van deze track, op de unplugged CD van Eric Clapton.

“Ik vond de akoestische versie en vond die ook geweldig, maar daarna wilde ik die elektrische versie nog een keer horen want die was écht mindblowing.”

- James

Luister naar het fragment:

“‘Hold Back The River’ gaat over het missen van familie en goede vrienden.”

Toen James zijn eerste album maakte was hij lange tijd in Amerika. Eigenlijk was z’n album al af, maar hij had niet het gevoel dat het écht klopte. Hij dook toch nog even de studio in en kwam terug met deze track.

“Ik had dit gemis in me, omdat ik zo lang in Amerika had gezeten. Ik moest gewoon een nummer schrijven over het feit dat ik mijn familie en goede vrienden miste."

- James

Luister naar het fragment:

Beluister de hele special: